BEEF WELLINGTON CLASIC

10 rețete cu carne de vită din 10 țări cu tradiție

115Carnea de vită este apreciată peste tot în lume. Ea se regăsește în aproape toate bucătăriile internaționale, fie în preparate ce sunt gata în câteva zeci de minute, fie în adevărate regaluri culinare, care desfată simțurile iubitorilor acestui tip de carne.

Chiar dacă nu ai ajuns încă în țări ca Argentina, Brazilia, Marea Britanie sau Statele Unite, îți propunem o călătorie culinară prin intermediul a 10 rețete cu carne de vită din 10 țări cu tradiție în gătirea acesteia.

GUSTARE ARGENTINIANĂ CU SOS CHIMICHURRI

  1. GUSTARE ARGENTINIANĂ CU SOS CHIMICHURRI

În anul 2018, Argentina era țara cu cel mai mare consum de carne de vită la nivel mondial – circa 39.9 kilograme pe cap de locuitor în fiecare an.

Este clar că argentinienii, mari iubitori ai cărnii de vită, au găsit și modalități ingenioase de a o prepara.

Timp de preparare: 35 minute

INGREDIENTE

340 gr. carne de vită gătită – din vrabioară sau din piept, tăiată mărunt

4 felii lungi de pâine, cu coajă

1 ardei gras roșu, tăiat în fâșii lungi, late de cca 1 cm

4 felii brânză cu conținut redus de grăsime sau brânză Provolone

Pentru sosul Chimichurri:

¾ cană pătrunjel proaspăt tocat

2 căței usturoi

1 lingură suc de lămâie proaspăt stors

1 lingură ulei de măsline

¼ linguriță sare 

MOD DE PREPARARE

Încălzește cuptorul la 180°C. Așază feliile de pâine într-un singur strat pe hârtie de copt. Pune fâșiile de ardei gras roșu într-o tigaie anti-aderentă. Coace feliile de pâine în cuptor la 180°C timp de 10-13 minute, întorcându-le o singură dată de pe o parte pe cealaltă. Prăjește ardeii într-o tigaie 10-15 minute sau până se rumenesc ușor. Pune totul deoparte.

Sos Chimichurri

Pune în blender usturoiul și pătrunjelul și toacă-le mărunt. Apoi adaugă sucul de lămâie, uleiul de măsline și sarea. Pornește din nou blenderul până ce ingredientele sunt omogenizate.

Pune sos Chimichurri pe feliile de pâine, adaugă carne de vită și fâșii de ardei roșu. Pune deasupra fiecărei felii de pâine câte una de brânză. Așază feliile de pâine pe hârtia de copt și coace-le la 180°C timp de 7-10 minute sau până ce carnea este încălzită bine și brânza se topește.

Savureaza această gustare rapidă și aromată! 

PIEPT DE VITĂ ÎN STIL AMERICAN

  1. PIEPT DE VITĂ ÎN STIL AMERICAN

Primele bovine care au ajuns în America au fost cele din rasa Longhorn, aduse de exploratorii spanioli în 1534 pe teritoriul actual al S.U.A. Încă de atunci americanii s-au arătat încântați de gustul acestui tip de carne, așa că de-a lungul timpului au importat numeroase rase. În prezent, rasa Black Angus este cea mai populară rasă de vite crescută în America.

Timp de preparare: 30 minute pentru pregătire + 3 ore pentru gătit

INGREDIENTE:

2 kg piept de vită

3 morcovi mari, tăiați transversal în câte 3 bucăți fiecare

3 napi suedezi (rutabaga) tăiați în sferturi

2 cepe mari, tăiate în sferturi

Sare, piper

2 linguri ulei de măsline

1 cană și jumătate bere neagră

2 linguri zahăr brun

¼ lingură scorțisoară măcinată

MOD DE PREPARARE:

Pune morcovii, napii și ceapa într-un vas slow cooker de 5-6 litri. Presară o lingură de sare și ¼ linguriță de piper uniform peste piept. Încinge bine uleiul într-o tigaie foarte adâncă. Pune pieptul de vită în tigaie și prăjește-l timp de 6-9 minute sau până când se rumenește, întorcându-l o singură dată de pe o parte pe alta. Scoate pieptul și așază-l deasupra legumelor în vasul slow cooker.

Pune berea, zahărul brun și scorțișoara la înăbușit în aceeași tigaie adâncă și amestecă bine pentru a răzui eventualele depuneri de pe fundul tigăii.

Adaugă ½ lingură de sare și ¼ linguriță de piper. Toarnă amestecul peste pieptul de vită. Acoperă vasul slow cooker și gătește la foc mic timp de 3 ore sau până când carnea este suficient de fragedă cât să fie pătrunsă ușor cu furculița.

Un fel principal deosebit de gustos, ideal pentru o masă festivă în familie!

WRAP CHINEZESC ÎN FOI DE TORTILLA

  1. WRAP CHINEZESC ÎN FOI DE TORTILLA

Potrivit beef2live.com, China era în 2018 cel mai mare producător, consumator și importator de carne de vită. În 2019, China consuma circa 28% din cantitatea globală de carne de vită.

Chinezii au inclus carnea de vită în multe dintre preparatele lor, preparate pe care le putem găsi sau găti acum oriunde ne-am afla în lume.

Timp de preparare: 60 minute

INGREDIENTE

500 gr. fleică vită, groasă de 2 cm

14 gr. ciuperci Shiitake deshidratate

1 ceașcă ceapă verde tăiată rondele

1 lingură amidon de porumb dizolvat în ¼ cană de apă

8 felii medii tortilla din făină integrală de grâu

1 lingură ulei de floarea-soarelui

1 ceașcă sos Hoisin (sos chinezesc din comerț)

Pentru marinadă:

2 linguri sos de soia cu conținut redus de sare

2 linguri apă

1 lingură ulei de susan negru

2 lingurițe zahăr

2 lingurițe usturoi mărunțit

Pentru salata de varză (coleslaw):

500 gr. varză albă sau varză albă și varză roșie

150 gr. morcovi

2-3 fire de ceapă verde sau 1 ceapă albă sau roșie

2 linguri maioneză

2-3 linguri iaurt grecesc

sare, piper negru

MOD DE PREPARARE

Pune ciupercile Shiitake într-o cană cu apă fierbinte timp de 20 de minute sau până se înmoaie.

Zvântă-le bine și îndepărtează piciorușele. Taie pălăriile în fâșii subțiri.

Taie fleica de vită pe lung, în două, iar bucățile rezultate taie-le în bucăți nu mai mari de 3-4 cm fiecare.

Pune ingredientele marinadei într-un bol adânc și adaugă carnea de vită. Amestecă ușor până când carnea este pătrunsă bine de marinadă și pune la frigider timp de minim 20 de minute.

Între timp, prepară salata de varză astfel:

taie varza fideluța folosind un cuțit sau o răzătoare. NU adăuga sare! Pentru acest tip de salată, varza trebuie să fie crocantă. Dă morcovul pe răzătoarea cu ochiuri mari, amestecă-l cu varza și cu ceapa tăiată.

Pentru dressing, adaugă iaurtul peste maioneză, condimentează cu sare și piper și, dacă vrei, pune și câteva picături de sos verde Tabasco și de sos Worcestershire. Amestecă salata cu dressingul și dă-o deoparte.

Scurge marinada din bolul cu carne. Pune pe flacără mare o tigaie anti-aderentă încăpătoare și las-o la încins cu lingura de ulei de floarea-soarelui. Adaugă jumătate din cantitatea de carne și prăjește-o mișcând continuu tigaia pentru a evita lipirea cărnii de fundul tigăii. Ține carnea în tigaie timp de 1-2 minute sau până când textura cărnii nu mai este roz. Scoate carnea, pune în tigaie restul de carne și repetă aceiași pași. Când și aceasta este gata, pune în tigaie ciupercile, salata de varză, ceapa verde și amidonul. Prăjește mișcând tigaia continuu până când dressing-ul se îngroașă puțin.

Pune sos Hoisin pe foile de tortilla și așază cu lingura amestecul din tigaie în centrul acestora.
Îndoaie marginile peste umplutură, suprapunându-le. 

Savurează acest wrap delicios alături de cei dragi!

BEEF WELLINGTON CLASIC

  1. BEEF WELLINGTON CLASIC

Un preparat tradițional britanic, acest deliciu culinar și-a primit numele de la cizmele militare maro purtate de Arthur Wellesley, Întâiul Duce de Wellington.

Timp de preparare: 90 minute

INGREDIENTE

1 kg mușchi de vită

1 linguriță ulei de măsline

½ linguriță sare

½ linguriță piper

250 gr. ciuperci proaspete

1 ceapă roșie mare

2 linguri vin roșu sec

½ linguriță cimbru uscat

½ pachet foietaj (aluat) congelat 

MOD DE PREPARARE

Încinge ½ linguriță de ulei de măsline într-o tigaie mare, anti-aderentă. Amestecă sarea, cimbrul și ¼ linguriță de piper și adaugă mixul peste mușchiul de vită, repartizându-l uniform pe toată suprafața cărnii. Așază carnea în tigaie și rumenește pe ambele părți. Scoate carnea din tigaie.

Încălzește cuptorul la 220°C. Pune ciupercile și ceapa curățate și spălate în robotul de bucătărie și toacă-le foarte fin. Pune uleiul de măsline rămas în tigaia folosită anterior, încinge-l și adaugă ciupercile și ceapa. Prăjește-le timp de 4-6 minute, mișcând tigaia continuu, până când legumele se înmoaie și se evaporă sucul lăsat de acestea. Adaugă vinul și lasă-l 2-3 minute până când se evaporă și acesta. Pune amestecul rezultat într-un bol și lasă-l să se răcească. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și pune-o în cuptorul preîncălzit. Desfă foietajul și așază o foaie pe o suprafață de lucru presărată cu puțină făină. Formează din aluat un dreptunghi cu laturi de 30 de cm și respectiv 22 de cm. Așază amestecul de ciuperci pe aluat, lăsând o margine de 1 cm liberă. Pune carnea de vită în mijlocul amestecului de ciuperci. Rulează aluatul cu grijă în jurul cărnii, întinzându-l dacă e nevoie. Taie eventualul exces de aluat. Scoate tava cu hârtie de copt din cuptor și presară puțină făină în ploaie. Așază carnea învelită în aluat pe hârtia de copt din tavă, cu partea de îmbinare a aluatului, în jos. Fă pe suprafața aluatului 4 crestături pentru ca preparatul să poată respira.

Coace la 220°C timp de 35-50 de minute sau până când aluatul devine auriu și termometrul de bucătărie, inserat în mijlocul fripturii, indică 55°C (pentru carne medium rare) sau 65°C (pentru carne medium). Scoate preparatul din cuptor și așază-l pe suprafața de lucru curată. 

Lasă-l să se odihnească 10 minute, apoi taie-l felii și servește-l alături de legumele tale preferate.

TOCANĂ BRAZILIANĂ CU CARNE DE VITĂ ȘI FASOLE NEAGRĂ

  1. TOCANĂ BRAZILIANĂ CU CARNE DE VITĂ ȘI FASOLE NEAGRĂ

Bucătăria braziliană este un reper important pentru orice iubitor de delicii culinare sud-americane. Iar fasolea neagră – un ingredient de bază al acestei bucătării – este prezent în multe dintre preparatele cu carne de vită.

TIMP DE PREPARARE: 55 MINUTE

INGREDIENTE

Pentru cârnații din carne de vită în stil Cajun

500 gr. carne tocată de vită cu puțină grăsime

1 lingură fum lichid alimentar

½ linguriță pudră de usturoi

½ linguriță sare

½ linguriță boia afumată

½ linguriță piper roșu măcinat

¼ linguriță piper negru măcinat

¼ linguriță cimbru uscat

Pentru tocană

425 gr. fasole neagră la cutie, cu conținut scăzut de sare, scursă de zeamă și spălată

400-425 ml supă de carne de vită, puțin sărată

½ ceașcă ceapă tocată

2 căței usturoi, mărunțiți

1 lingură de făină

2 căni collard greens (varză, broccoli) tăiate în felii subțiri

Orez fiert

Opțional, 4 felii mari de portocală

MOD DE PREPARARE

CÂRNAȚI ÎN STIL CAJUN

Amestecă toate ingredientele într-un bol încăpător și amestecă ușor, dar meticulos.

Încinge bine o tigaie mare anti-aderentă și adaugă compoziția de cârnați. Lasă pe foc 8-10 minute, rupe carnea în bucățele de 3-4 cm cu ajutorul unei linguri de lemn și amestecă din când în când.

Adaugă în tigaie fasolea, supa de carne, usturoiul mărunțit și lingura de făină. Lasă pe foc 12-15 minute, amestecând din când în când. Ia tigaia de pe foc și adaugă collard greens.

Servește tocana alături de orez și decorează farfuriile cu feliile de portocală pentru o aromă intensă!

LASAGNA CU CARNE DE VITĂ

  1. LASAGNA CU CARNE DE VITĂ

Originară din Italia Evului Mediu, lasagna a fost atribuită orașului Napoli și prima rețetă a acestui preparat a fost consemnată în “Liber de Coquina” (“Carte de Bucate”) din secolul al XIV lea.

TIMP DE PREPARARE: 65 MINUTE

INGREDIENTE

500 gr. carne tocată de vită cu puțină grăsime

¼ linguriță sare

750-850 gr. sos pentru spaghetti

400 gr. roșii cubulețe în sos italian

¼ linguriță piper roșu măcinat

425 gr. branză Ricotta

¼ ceașcă parmezan

1 ou

10 foi lasagna nefierte

1 ceașcă și jumătate de Mozzarella mărunțită

MOD DE PREPARARE

Încălzește cuptorul la 190°C. Încinge la foc mediu o tigaie adâncă anti-aderentă și adaugă în ea carnea tocată de vită. Las-o să se prăjească timp de 8-10 minute, rupând-o cu lingura de lemn în bucățele mici și amestecând din când în când. Adaugă sarea, sosul de spaghetti, roșiile cubulețe și sosul acestora, împreună cu piperul roșu. 

Amestecă într-un bol brânza Ricotta, parmezanul și oul.

Toarnă 2 cești din amestecul de carne tocată pe fundul unui vas de gătit cu dimensiuni 33 cm x 23 cm. Pune deasupra 4 foi de lasagna, pe lung, într-un singur strat și așază a cincea foaie transversal, rupând din ea dacă e nevoie să încapă în vas.

Apasă încet foile de lasagna ca să fie pătrunse de amestecul de carne tocată. Toarnă peste ele amestecul de ou, Ricotta și parmezan, rade 1 ceașcă de Mozzarella și apoi adaugă și ce ți-a mai rămas din amestecul de carne. Așază deasupra foile de lasagna rămase, apăsându-le și pe acestea ușor ca să fie pătrunse de amestecul din vas. 

Gătește la 190°C timp de 45 de minute sau până când foile de lasagna devin moi. Scoate lasagna din cuptor, rade deasupra Mozzarella rămasă și lasă preparatul să se odihnească timp de 15 minute.

Savurează această mâncare tradițională italienească la prânz pentru o încântare a simțurilor!

FLEICĂ ÎN STIL ORIENTAL CU OREZ ȘI LEGUME

  1. FLEICĂ ÎN STIL ORIENTAL CU OREZ ȘI LEGUME

Fleica este un sortiment de carne delicios dacă îl gătim cum se cuvine. Îți propunem o rețetă cu fleică și două garnituri sănătoase – orez și legume.

TIMP DE PREPARARE: 30 DE MINUTE

INGREDIENTE

1 kg fleică de vită 

1 ceașcă iaurt grecesc degresat

2 linguri mix de condimente garam masala

1 lingură pudră de usturoi

1 lingură boia dulce

1 linguriță sare

3 linguri apă

2 cepe roșii tăiate în felii subțiri

3 cești de orez brun, fiert

2 cești de mazăre fiartă

MOD DE PREPARARE:

Pune într-un bol iaurtul, mixul de condimente garam masala, boiaua și sarea. Presară o treime din acest amestec peste fleică și păstrează restul de sos pentru o etapă următoare. Pune fleica într-o pungă de plastic pentru alimente. Închide-o etanș și agit-o ușor pentru ca mixul să se repartizeze uniform pe toată suprafața cărnii. Pune carnea la marinat în frigider pentru minim 6 ore sau las-o acolo peste noapte. Scoate carnea din pungă și aruncă zeama.

Pune carnea pe grătar și gătește-o, acoperită, astfel:

timp de 11-16 minute pentru grătarele cu gaz, la foc mediu pentru a obține o carne medium rare, 

respectiv 16-21 minute în aceleași condiții pentru a obține un grad de pătrundere medium.

Nu uita să întorci carnea de pe o parte pe alta.

După ce dai carnea la o parte de pe grătar, las-o să se odihnească 2-3 minute. Pe același grătar, pune feliile de ceapă roșie și lasă-le să se rumenească, acoperite, timp de 11-15 minute.

Încălzește la foc mediu sosul rămas cu cele 3 linguri de apă într-o tigaie mică timp de 2-3 minute. Taie fleica pe lung, apoi transversal în felii subțiri. Taie mărunt feliile coapte de ceapă roșie. Amestecă într-un bol încăpător orezul și mazărea fierte. Așază frumos pe fiecare farfurie porții egale de orez și mazăre, fleică, ceapă tăiată mărunt și sos.

Surprinde-i pe cei dragi cu acest preparat din ținuturi îndepărtate, chiar la tine acasă!

  MUȘCHI FRANȚUZESC CU PIPER

  1. MUȘCHI FRANȚUZESC CU PIPER

Bucătăria franceză se numără printre “reginele” gastronomiei mondiale, ea oferind gurmanzilor de pretutindeni preparate rafinate, aromate și savuroase.

TIMP DE PREPARARE: 35 MINUTE

INGREDIENTE

2 bucăți de 250 gr. de mușchi de vită cu grosimea de 2, 5 cm

1 lingură ulei

1 lingură piper verde pisat (NU măcinat)

½ linguriță sare

Pentru sos:

80 ml supă de carne de vită fără sare

50 ml coniac

80 gr. smântână groasă

MOD DE PREPARARE:

Amestecă piperul cu sarea și presară uniform pe ambele părți ale mușchiului. Pune pe foc o tigaie și încinge uleiul. Pune carnea în tigaie (Black Angus este o alegere perfectă pentru acest preparat) și prăjește-o la foc mediu timp de 12 sau 15 minute pentru a obține o carne medium rare, respectiv medium. Întoarce-o de pe o parte pe alta înainte de a o scoate din tigaie. Învelește bucățile de carne în folie de aluminiu pentru a le păstra calde. Adaugă supa de carne în tigaie și ține-o pe foc timp de 2 minute amestecând până când bucățile de rumeneală de pe fundul tigăii se desprind. Adaugă coniacul și fierbe timp de 3 minute la foc potrivit. Adaugă smântâna și dă focul mai tare. Gătește timp de 10 minute sau până când sosul se îngroașă puțin, amestecând des. Adaugă sosul peste carnea scoasă din folia de aluminiu.

Poftă bună!

COSTITE IN STIL COREEAN CU LEGUME MURATE

  1. COSTITE IN STIL COREEAN CU LEGUME MURATE

Bucătăria coreeană a cunoscut în ultimele decenii o popularitate internațională, multe dintre preparatele sale putând fi  acum găsite în toate colțurile lumii.

TIMP DE PREPARARE: 30 DE MINUTE

INGREDIENTE

1-2 kilograme de costițe de vită, groase de cca 1-1, 5 cm

Pentru marinadă:

¼ ceașcă de ceapă verde tăiată rondele, plus încă 2 fire pentru finisare

2 linguri și jumătate sos de soia puțin sărat

¼ ceașcă cu oțet de orez fără condimente

¼ ceașcă suc de mere

3 linguri zahăr brun

1 lingură ghimbir tocat

1 lingură usturoi tocat

1 linguriță piper roșu, zdrobit

Pentru legume murate:

¼ ceașcă cu oțet de orez fără condimente

1 lingură zahăr brun

¼ linguriță sare

1 linguriță piper rosu, zdrobit (NU măcinat)

4 cești cu legume tăiate ca bețele de chibrit: castraveți, ridichi roșii, ridichi Daikon, morcovi, varză roșie, jicama, varză chinezească

MOD DE PREPARARE:

Amestecă ingredientele pentru marinadă într-un castron. Pune costițele de vită și marinada într-o pungă de uz alimentar, agită ușor punga pentru a acoperi uniform carnea cu marinadă. Închide punga etanș și pune-o la frigider pentru minim 2 ore sau las-o acolo peste noapte.

Pentru a mura legumele, pune într-un vas încăpător oțetul, zahărul brun, sarea și piperul roșu. Amestecă bine și apoi adaugă legumele. Acoperă-le bine cu sosul pentru murat, amestecând. Acoperă vasul și pune-l la frigider pentru minim 15 minute, maxim 2 ore.

Scoate costițele din marinadă și păstrează marinada pentru o etapă următoare a rețetei. Unge ușor cu ulei grătarul folosind o perie sau o bucată de pânză. Pune costițele pe grătar pe flacăra mare. Rumenește costițele, neacoperite, timp de 3-4 minute pe fiecare parte pentru a obține o carne medium rare.

Pune marinada rămasă într-o oală mică și adu-o la fierbere la foc mediu. Las-o să fiarbă 5-8 minute sau până când sosul se înjumătățește.

Stropește costițele cu marinada gătită și servește cu legumele murate și ceapa tăiată rondele presărată deasupra.

WRAP GRECESC CU SOS TZATZIKIE

  1. WRAP GRECESC CU SOS TZATZIKIE

Grecia a oferit lumii nu doar o cultură străveche, ci și unele dintre cele mai bune rețete mediteraneene, în care de multe ori sosul Tzatziki este la loc de cinste. Iar grecii au știut întotdeauna cum să folosească sosul lor tradițional pentru a da savoare și preparatelor bazate pe carne de vită.

TIMP DE PREPARARE: 30 MINUTE

INGREDIENTE

500-750 gr. mușchi premium de vită (de preferință Black Angus), cu grosime de cca 2,5 cm

Spray anti-aderent pentru gătit

3 lingurițe și jumătate condimente grecești, fără sare

1 ceașcă iaurt grecesc obișnuit sau degresat

1 ceașcă castravete lung (Fabio) cu coajă, tăiat fin în cubulețe

80 gr. măsline Kalamata tocate

1 ceașcă mărar proaspăt, tocat fin

6 wrap-uri din cereale integrale cu diametrul de cca 17 cm fiecare

1 ceșcuță cu struguri sau roșii tocate

1 ceșcuță brânză Feta sfărâmată

MOD DE PREPARARE:

Taie mușchiul pe lung, în două jumătăți, iar părțile rezultate, transversal, în fâșii scurte.

Pune carnea și 3 lingurițe de condimente grecești într-un bol adânc și amestecă pentru a omogeniza.

Aplică spray anti-aderent pentru gătit pe fundul unei tigăi încăpătoare și încălzește-o la foc mediu spre mare. Adaugă jumătate din cantitatea de carne și prăjește 1-2 minute sau până când textura cărnii nu mai este roz, mișcând tigaia des pentru a evita lipirea cărnii de fundul acesteia. Scoate carnea din tigaie, pune cantitatea de carne rămasă și repetă procesul.

Pentru sosul Tzatziki amestecă iaurtul, castravetele, măslinele, mărarul și jumătatea de linguriță rămasă de condimente grecești într-un vas. Așază cantități egale de sos pe o parte a wrap-urilor și pune în mijlocul lor tot cantități egale de carne. Stropește cu roșiile tocate sau adaugă boabele de struguri, alături de brânza Feta. Îndoaie marginile wrap-urilor peste umplutură ca să obții forma unui con. Învelește jumătățile inferioare ale conurilor rezultate în hârtie de copt și apoi în șervețele astfel încât să nu se împrăștie umplutura.

Savurează preparatul fie ca gustare între mese sau chiar la ocazii festive.

*Imaginile au caracter informativ și pot să difere față de rețetele finale prezentate în articol.

** Care dintre rețete ai reușit să o faci și cum ți s-a părut rezultatul final?

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *