5 rețete cu carne de vită recomandate de “Asociația Americană de Cardiologie”

Considerată de către nutriționiștii din întreaga lume cea mai sănătoasă carne roșie, carnea de vită este uneori ocolită de cei preocupați de sănătatea inimii lor pe motiv că nu este benefică pentru aceasta. Această credință este una eronată, din moment ce carnea de vită conține proteine, minerale, amino acizi, vitamine și grăsimi “sănătoase”, toate având efecte benefice asupra întregului tău organism și implicit asupra inimii. Ca orice aliment, și carnea de vită trebuie consumată în mod echilibrat.

Pentru a te bucura de întreaga ei savoare îți propunem 5 rețete recomandate de “Asociația Americană de Cardiologie”, instituție de prestigiu ale cărei baze au fost puse încă din 1924 și care timp de peste 90 de ani a realizat numeroase studii de specialiate care au dus la salvarea a milioane de vieți.

Vrăbioară fragedă cu sos picant de roșii

Vrăbioară fragedă cu sos picant de roșii

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 450 gr. vrăbioară degresată integral
  • 425 gr. suc de roșii, fără sare
  • ¼ cană oțet de mere
  • 1 linguriță îndulcitor alimentar fără calorii
  • 1 lingură paprika
  • 1 linguriță pudră de usturoi
  • ½ linguriță piper negru 
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță piper roșu pentru condimentare (opțional)
  • 1 ceapă mică albă tocată mărunt

Mod de preparare:

Într-un un vas de tip “slow cooker” pe flacără medie pune sucul de roșii, oțetul, îndulcitorul fără calorii, paprika, pudra de usturoi, piperul negru, sarea, piperul roșu (dacă dorești) și ceapa, amestecând ușor. Adaugă carnea și asigură-te că aceasta este complet acoperită de sosul din vas. Lasă totul să se întrepătrundă pe foc mic circa 8 ore. Taie vrăbioara gătită felii și servește-o cu un strop de sos.

Friptură de vită savuroasă cu ciuperci Portobello

Friptură de vită savuroasă cu ciuperci Portobello

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 450 gr. vrăbioară 
  • 1 linguriță cimbru uscat mărunțit
  • ½ linguriță piper (de preferință măcinat grosier)
  • 225 gr. ciuperci Portobello tăiate în cubulețe de circa 2.5 cm
  • 1 ceapă mare roșie (tăiată solzișori)
  • ½ cană supă carne de vită fără grăsime și fără sare
  • 1 lingură muștar Dijon
  • 1 lingură sos Worcestershire (cu conținut redus de sare)

Mod de preparare:

Îndepărtează toată grăsimea vizibilă de pe carne și apoi taie carnea în 4 bucăți. Presară pe ambele părți ale bucăților de carne cimbru și piper. Pune pe flacără medie o tigaie adâncă, anti-aderentă. Prăjește bucățile de carne timp de 4-6 minute pe fiecare parte. Scoate-le și învelește-le în folie de aluminiu pentru a le păstra calde. În aceeași tigaie, pune ciupercile și ceapa și gătește-le la foc mediu timp de 1-2 minute sau până când ceapa devine fragedă, amestecând din când în când. Adaugă ingredientele rămase și gătește totul timp de 5-6 minute sau până când ciupercile se înmoaie și lichidul din tigaie se înjumătățește, amestecând ușor. Scoate bucățile de carne din folia de aluminiu și toarnă peste ele, cu ajutorul unei linguri, sosul din tigaie. Servește preparatul alături de un piure delicat din cartofi, asezonat, opțional, cu usturoi și hrean.

Notă: această rețetă a fost publicată în cartea “American Heart Association Low-Calorie Cookbook” publicată în 2003.

Cum se marinează carnea de vită? Avem aici 5 rețete de baiț.

Rețetă de Lasagna cu carne de vită

Rețetă de Lasagna cu carne de vită

Asociația Americană de Cardiologie a adăugat acestei rețete clasice italienești legume și alte ingrediente extrem de benefice pentru sănătatea inimii tale, păstrând în același timp esența inconfundabilă a preparatului original.

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 450 gr. carne tocată de vită, slabă
  • 1 lingură ulei măsline extra virgin
  • 4 căței usturoi, tocați
  • 1 ceapă mica, tăiată mărunt
  • 1 cană și jumătate (circa 3 frunze) de varză kale proaspătă, fără tulpini, tăiată în bucăți mici sau 1 cană și jumătate de spanac congelat (folosit decongelat)
  • 2 căni și jumătate vinete sau dovlecei (o vânătă mică sau 2 dovlecei) tăiate în cubulețe de cca 1.5 cm
  • 1 cană și jumătate de cubulețe de roșii proaspete sau 410 gr. roșii cubulețe la conservă (fără adaos de sare)
  • 2 căni de ciuperci albe (feliate)
  • 1 cană de fasole cannellini fără sare sau cu conținut redus de sare, spălată și scursă
  • ¾ lingurițe piper negru
  • 2 lingurițe de amestec de ierburi italienești, fără sare 
  • ½ cană mozzarella parțial degresată, cu umiditate scăzută  
  • ½ linguriță piper roșu  zdrobit
  • 3 linguri oțet de vin roșu
  • ½ cană brânză ricotta cu conținut redus de grăsimi
  • 9 foi pentru lasagna din grâu integral
  • 1 lingură pastă de roșii
  • 225 g. suc de roșii la conservă (fără adaos de sare)

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Pregătește foile de lasagna conform instrucțiunilor de pe ambalaj fără să folosești sare, unt sau ulei. Pune puțin ulei de măsline într-o cratiță. Adaugă usturoiul și ceapa și prăjește-le la foc mediu timp de 4 minute. Adaugă varza kale sau spanacul, roșiile și vânăta sau dovleceii și piperul și călește-le timp de 3 minute. Dă focul mai mare și adaugă carnea tocată și prăjește până când carnea devine ușor maronie și se absoarbe lichidul din tigaie. Adaugă ciupercile, fasolea, oțetul, pasta și sucul de roșii. Adaugă piperul roșu, 1 linguriță de ierburi italienești și jumătate de linguriță de piper negru. Lasă amestecul să fiarbă înăbușit, la foc mic, timp de 15-20 de minute amestecând din când în când. Amestecă mozzarella cu lingurița rămasă de ierburi. Într-un vas termorezistent de 9 pe 13 cm așază 3 foi de lasagna, o treime din amestecul înăbușit și jumătate din cantitatea de brânză ricotta sub formă de bile (guguloaie). Repetă procesul punând încă 3 foi de lasagna și restul de umplutură. Deasupra pui ultimele 3 foi de lasagna și amestecul de mozzarella și ierburi.

Pont: poți să pregătești rețeta în avans, să o congelezi și să o servești ulterior. Tot ce trebuie să faci după ce o scoți din congelator este să o gătești în cuptorul încălzit la 180°C timp de 30-45 de minute până când se topește mozzarella de deasupra.

Pentru o altă rețetă delicioasă încearcă și Sarmale din carne de vită, avem rețeta perfectă.

Frigărui  cu sos Tzatziki cu avocado

Frigărui  cu sos Tzatziki cu avocado

Ingrediente pentru 4 porții (3 frigărui per porție):

Pentru frigărui:

  • 450 gr. carne tocata tocată de vită, foarte slabă
  • spray anti-aderent pentru gătit
  • ¼ linguriță pudră de usturoi
  • ½ linguriță oregano uscat
  • ½ linguriță chimion măcinat
  • ½ linguriță pudră de ceapă
  • ½ linguriță rozmarin uscat zdrobit
  • ¼ linguriță sare
  • un praf de piper proaspăt măcinat

Pentru sos:

  • 1 cană iaurt simplu grecesc fără grăsimi
  • ½ castravete mediu curățat de coajă și tăiat în bucăți mari
  • ½ avocado tăiat în bucăți mari
  • 1 lingură mentă proaspătă, tocată
  • 1 lingură suc proaspăt de lămâie
  • un praf de sare

Mod de preparare:

Pune într-un blender sau într-un robot de bucătărie toate ingredientele pentru sos și mixează-le până la omogenizare. Sosul trebuie folosit imediat, în caz contrar trebuie acoperit și ținut la frigider maxim 3 ore. Cu ajutorul unei linguri amestecă într-un bol de dimensiune medie toate ingredientele pentru frigărui. Împarte compoziția rezultată în 12 porții. Modelează fiecare porție într-o frigăruie alungită pe un băț de frigărui de 15 cm și așază-le pe o farfurie mare sau pe hârtie de copt. Pulverizează ușor cu spray anti-aderent pentru gătit o tavă sau o tigaie mare. Prăjește frigăruile timp de 5-7 minute, întorcându-le pe toate părțile până când carnea nu mai este rozalie, ci capătă un aspect ușor maroniu. Scoate frigăruile pe un platou și toarnă cu o lingură sos Tzatziki deasupra sau pune sosul într-un bol pentru a putea înmuia frigăruile în el. Merg excelent alături de cușcuș sau pită din grâu integral.

Carne de vită cu broccoli prin metoda stir fry

Carne de vită cu broccoli prin metoda stir fry

Această rețetă abundă în aromele exotice pe care le găsești în preparatele chinezești. Te poți bucura de aceste arome la tine acasă respectând ordinea pregătirii ingredientelor și folosind tehnica de gătire “stir fry”.

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 450 gr. vrăbioară cu grosimea de 2,5 cm tăiată longitudinal în două bucăți și degresată integral
  • 900 gr. broccoli – doar “florile”, tăiate diagonal în bucățele de 1 cm
  • 1 lingură amidon de porumb
  • 1 lingură sos de soia cu conținut scăzut de sare
  • 2 linguri de sherry sau vin (alb sau roșu)
  • ¼ linguriță zahăr
  • ½ linguriță miere
  • 5 linguri apă
  • spray anti-aderent pentru gătit
  • 3 căței de usturoi, mărunțiți
  • ¾ căni supă de carne cu conținut redus de sare
  • o cană și jumătate orez brun (gătit conform instrucțiunilor de pe ambalaj)

Mod de preparare:

Pasul 1:

Amestecă într-un bol de dimensiune medie sosul de soia, amidonul de porumb, sherry-ul sau vinul și mierea și ține carnea de vită la marinat în acest amestec timp de 15-30 de minute.

Pasul 2:

Pune apa într-o tigaie de 25-30 cm, acoper-o cu un capac și adu-o la fierbere. Adaugă broccoli-ul și așteaptă să ajungă la fierbere, acoperă și dă focul mai mic pentru a înăbuși timp de 5 minute. Broccoli-ul va începe să își schimbe culoarea în verde deschis, rămânând în același timp crocant. Scoate broccoli-ul și zeama rămasă din tigaie. Curăță tigaia și aplică în interior spray anti-aderent pentru gătit. Pune-o pe flacără mare și adaugă carnea, marinada și usturoiul. Amestecă constant și rapid (stir fry) timp de 1-2 minute sau până când carnea nu mai este rozalie. Ai grija să nu arzi usturoiul pentru că va da un gust amărui preparatului. Adaugă broccoli-ul și zeama în care l-ai pregătit și continuă să amesteci, pe flacără mare, constant și temeinic. Pune supa de carne și amestecă bine până când toată compoziția începe să fiarbă din nou. Apoi dă focul la minim și lasă totul să fiarbă înăbușit timp de 3-5 minute sau până când sosul se îngroașă. Servește totul de îndată ce este gata alături de orezul deja preparat. Poftă bună!

Pont: poți înlocui broccoli-ul cu fasole verde sau cu mazăre și poți folosi chiar legume congelate în locul celor proaspete, atâta timp cât acestea sunt congelate în stare “naturală”, fără condimente sau sosuri adăugate. Ai în vedere că legumele congelate se gătesc mai repede decât cele proaspete, așadar e nevoie să ajustezi corespunzător timpii de preparare.

Vezi alte 10 rețete din carne de vită din 10 țări cu tradiție.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] bănuim că aspectul ei te-a descurajat s-o încerci, nu-i așa? După ce vei încerca această rețetă pentru vită cel mai probabil vei regreta că nu ai încercat-o mai […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *