7 rețete cu carne de vită pe care copiii le adoră

7 rețete cu carne de vită pe care copiii le adoră

Nutriționiștii recomandă folosirea cărnii în dieta copiilor, mai ales a celei de vită, care este bogată în proteine, vitamine și minerale. O sută de grame de carne de vită macră oferă 64% din necesarul zilnic de minerale și o energie echivalentă cu 145 de calorii.

Iată care este necesarul zilnic recomandat de calorii pentru copii și adolescenți cu vârsta până în 19 ani:

  • 1-3 ani: 1.300 calorii în medie (minim 900, maxim 1800)
  • 4-6 ani: 1.700 calorii în medie (minim 1.300, maxim 2.300)
  • 7-10 ani: 2.400 calorii în medie (minim 1.650, maxim 3.300)

De la vârsta de 11 ani, intervin diferențe între fete și băieți:

  • 11-14 ani fete: 2.200 calorii în medie (minim 1.500, maxim 3.000)
  • 11-14 ani băieți: 2.700 calorii în medie (minim 2.000, maxim 3.700)
  • 14-18 ani fete: 2.100 calorii în medie (minim 2.100, maxim 3.000)
  • 14-18 ani băieți: 2.800 calorii în medie (minim 2.100, maxim 3.900)

De multe ori, copiii sunt mofturoși. E greu să le intri în grații când vine vorba de mâncare. Dacă te afli în situația de a răspunde la întrebarea „Oare ce să îi gătesc mâine copilului?”, prin acest articol încercăm să îți dăm o mână de ajutor.

Urmează șapte rețete culinare cu care nu ai cum să dai greș. Este probat!

1. Miniburgeri cu ciuperci și carne de vită

Ingrediente

  • 2 cepe medii tăiate rondele;
  • 500 g de ciuperci;
  • 1 kg de carne de vită tocată;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 2 lingurițe de sare;
  • 1 linguriță de piper măcinat.

Mod de preparare

  • Preîncălzește cuptorul la 235 de grade Celsius;
  • Toacă ceapa mărunt în blender, iar apoi scurge-o de zeamă;
  • Toacă ciupercile mărunt în blender, apoi amestecă-le într-un bol cu ceapă. 
  • Adaugă carnea tocată, sosul de soia, sarea și piperul. Amestecă-le bine cu mâinile până obții o pastă. 
  • Formează „mingiuțe” din această pastă, turtește-le (fiecare chifteluță ar trebui să aibă cel mult 1,5 cm grosime), apoi bagă-le la cuptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. După 4 minute, întoarce-le pe partea cealaltă și mai lasă-le 4 minute.

Se servesc în chiflă, cu felii subțiri de catravete murat și ketchup.

2. Paste cu ragu de vită

Ingrediente

  • 500 g de paste (penne/fusili);
  • sare;
  • o ceapă medie;
  • o tulpină de țelină;
  • un morcov mic;
  • doi căței de usturoi;
  • două linguri de ulei de măsline;
  • 250 g de carne tocată de vită;
  • 250 g de carne tocată de porc;
  • două linguri de sos de tomate;
  • o linguriță de oregano uscat;
  • piper măcinat;
  • o jumătate de ceașcă de vin roșu;
  • o cutie mică de bulion;
  • două linguri de unt sărat;
  • parmezan răzuit.

Mod de preparare

  • Pune la fiert apă cu sare. Atunci când dă în clocot, adaugă pastele și lasă-le cât scrie pe cutie, amestecând din când în când;
  • Toacă mărunt în blender ceapa, morcovul, țelina și usturoiul.
  • Încinge uleiul de măsline într-o tigaie și adaugă mixul de legume și carnea. Amestecă energic până când carnea își schimbă culoarea. 
  • Asezonează cu oregano, sare și piper. 
  • Adaugă vinul și lasă-l să se evapore, apoi adaugă sosul de tomate și bulionul.
  • Lasă tigaia pe foc mediu și amestecă din când în când. După ce sosul a mai scăzut, ia tigaia de pe foc și amestecă tot conținutul cu untul.
  • După ce untul s-a topit, adaugă și pastele. Amestecă bine.
  • Presară parmezan răzuit pe deasupra.

Poftă bună!

3. Sandwich la tigaie cu carne de vită și brânză cheddar

Ingrediente

  • 500 de grame de carne tocată de vită;
  • un sfert de linguriță de piper negru măcinat;
  • 8 felii de pâine de secară;
  • două linguri cu ulei de măsline;
  • o  ceapă mare, tăiată rondele;
  • 8 felii subțiri de brânză cheddar;
  • 8 lingurițe de maioneză.

Mod de preparare

  • Asezonează carnea cu sare și piper. Împarte-o în patru și modelează fiecare diviziune în formă de oval;
  • Încinge o lingură cu ulei de măsline într-o tigaie, apoi călește rondelele de ceapă până se înmoaie;
  • Adaugă restul de ulei de măsline și pune primul oval de carne. Apasă-l cu o spatulă până se face plat, de mărimea feliilor de pâine. După două minute, întoarce pe partea cealaltă și mai lasă-l două minute. Repetă operațiunea cu celelalte trei părți de carne;
  • Unge fiecare felie de pâine cu câte o linguriță de maioneză, apoi asamblează sandwich-ul: pâine, felie de cheddar, chiftea de vită, roundele de ceapă, pâine; 
  • Șterge tigaia de ulei și las-o la foc mediu. Pune fiecare sandwich în tigaie și lasă-l până se rumenește felia de pâine de jos, apoi întoarce-l pe partea cealaltă. Sandwichul va fi sigur delicios!

Până și cardiologii recomandă carnea de vită și avem 5 rețete recomandate de Asociația Americană de Cardiologie.

4. Ruladă din carne de vită

Ingrediente

  • un ou mare;
  • o ceapă;
  • 65 g pesmet;
  • o lingură de ketchup;
  • o jumătate de linguriță cu sos Worcestershire;
  • sare;
  • piper măcinat;
  • 250 g carne de vită tocată;
  • 4 biluțe de mozzarella proaspătă;
  • o cutie cu sos de tomate (aproximativ 250 g).

Mod de preparare

  • Bate oul într-un bol, adaugă ceapa tocată mărunt, carnea, pesmetul, ketchup-ul, sosul Worcestershire, sarea și piperul. Amestecă bine cu mâinile;
  • Formează patru ovaluri din amestecul obținut, iar în mijlocul fiecărui oval introdu o biluță de mozzarella;
  • Unge carnea pe toate părțile cu sos de tomate și gătește-o într-un slow cooker pentru aproximativ 3 ore;

Se servește feliată. Poftă bună!

5. Tacos cu vită și varză kale

Ingrediente

  • o lingură cu ulei de măsline;
  • 250 g de carne de vită;
  • doi morcovi;
  • doi căței de usturoi;
  • o jumătate de linguriță cu sare de mare;
  • o lingură de boia;
  • o lingură de chimen măcinat;
  • două linguri cu sos de tomate;
  • 200 ml de apă;
  • 12 lipii din porumb;
  • 250 g de frunze de varză cale;
  • 12 lingurițe de salsa.

Mod de preparare

  • Preîncălzește cuptorul la 150 de grade;
  • Încinge uleiul într-o tigaie, apoi pune acolo carnea, morcovul răzuit și usturoiul pisat. Asezonează cu sare;
  • Amestecă ocazional până când carnea își schimbă culoarea; 
  • Adaugă sosul de tomate, boiaua și chimentul; 
  • După 2-3 minute, adaugă apa și las-o să scadă;
  • Între timp, încălzește în cuptor lipiile pentru taco; 
  • Întinde amestecul din tigaie pe fiecare lipie, stropește cu salsa și adaugă varza tăiată fâșii;
  • Îndoaie lipiile pe jumătate, având umplutura în interior.

E un taco delicios!

Poți încerca și o rețetă de sarmale din carne de vită.

6. Chili cu carne de vită

Ingrediente

  • doi ardei iuți uscați (chili);
  • 400 ml de supă de pui;
  • sare;
  • piper măcinat;
  • o ceapă mare;
  • 4 căței de usturoi;
  • două linguri de chimen măcinat;
  • o linguriță cu oregano uscat;
  • două linguri cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă;
  • un avocado.

Mod de preparare

  • Se țin ardeii iuți într-o tigaie, la foc mediu, până când se înnegresc;
  • Se transferă într-un bol și se toarnă peste ei apă clocotită, se acoperă și se lasă 30 de minute, apoi se usucă și se scot semințele. Se pun în blender și se mărunțesc (obții un fel de piure);
  • Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie, în care prepari carnea, amestecând din când în când. Asezonează cu sare și piper;
  • După ce carnea și-a schimbat culoarea, transfer-o pe un platou;
  • În aceeași tigaie, călește ceapa tocată mărunt și usturoiul pisat. Adaugă chimenul și oregano, apoi, după un minut, carnea. Amestecă și piureul de chili;
  • Adaugă supa de pui și ține totul la foc mediu, până când lichidul se evaporă. Adaugă zeama de lămâie și amestecă;

Se servește alături de avocado și de ceapă roșie.

7. Lasagna cu zucchini

Ingrediente

  • 500 g de carne tocată de vită;
  • o linguriță cu sare;
  • o lingură de ulei de măsline;
  • 3 căței de usturoi;
  • 800 ml de sos de tomate;
  • busuioc proaspăt;
  • piper măcinat;
  • 3 zucchini;
  • o ceapă;
  • un ou;
  • 100 g ricotta;
  • 30 g parmezan răzuit;
  • 200 g mozarella răzuită.

Mod de preparare

  • Carnea se călește într-o tigaie, în uleiul de măsline. Asezonează cu sare și mărunțește bine, timp de 4-5 minute;
  • Scoate carnea din tigaie și în locul ei călește ceapa tocată mărunt și usturoiul pisat. Pune din nou carnea în tigaie și amestecă bine. Adaugă busuiocul tocat și piperul;
  • Adaugă 500 ml din sosul de tomate și lasă la foc mic până când se evaporă lichidul. Amestecă din când în când și ia de pe foc atunci când scade zeama;
  • Între timp, taie zucchini în felii subțiri. Sărează feliile, lasă-le 15 minute, apoi șterge-le cu șervețele;
  • Într-un bol, combină ricotta cu parmezanul răzuit și cu oul;
  • Unge fundul unei tăvi cu 100 ml de sos de roșii, apoi acoperă-l cu un strat de zucchini. Acoperă stratul cu o treime din amestecul de ricotta, parmezan și ou, peste care vine o treime din amestecul de carne, iar apoi un strat de mozzarella răzuită;
  • Repetă operațiunea de încă două ori: zucchini, brânzeturi, carne, mozzarella;
  • Peste ultimul strat de mozzarella toarnă restul de 200 ml de sos de tomate;
  • Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și las-o acolo o oră.

Vei avea parte de o masă delicioasă!

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *