5 rețete de baiț pentru marinarea cărnii de vită

Marinare carne de vită – 5 rețete de baiț

V-am pregătit 5 rețete super gustoase de baiț pentru a marina carnea de vită, iar carnea de la rasa Black Angus este o alegere bună pentru marinare.

înseamnă să o lași să stea într-un baiț, un amestec de lichid acid, ulei și condimente, pentru a o frăgezi perfect și a-i intensifica aromele delicioase. Nu orice sortiment de carne de vită Black Angus este ideal pentru marinare, însă. Mai ales pentru începători, perfecte sunt bucățile mai dure de carne, precum pulpa de vită, fleica, mușchiul diafragma, spata sau vrăbioara. Sortimentele de carne intens marmorate sunt mai potrivite pentru a fi unse și presărate cu mirodenii decât pentru marinare.

Cum vara înseamnă și grătare la iarbă verde, marinarea cărnii este o opțiune perfectă pentru a te bucura de o friptură fragedă și delicioasă. Carnea de vită Black Angus se marinează tocmai pentru a o găti puțin înainte de a o găti de fapt. Lichidul ajută la fragezirea ei și accelerează procesul final de gătire, fără a usca preparatul. La fel cum este important să alegi un anumit tip de carne de vită de calitate, cum este Black Angus, trebuie și s-o marinezi în amestecuri de calitate. Nu cumpăra niciodată sosuri gata preparate din comerț pentru marinarea cărnii! Calitatea ingredientelor contează, la fel și procedura.

Baiț carne de vită – Trucuri și sfaturi utile

Cantitatea corectă de baiț și carne de vită

Trebuie să prepari aproximativ ½ ceașcă de sos pentru marinare la fiecare 500 grame – 1 kilogram de carne de vită. Dacă nu poți folosi tot sosul pentru o singură masă, acesta poate fi conservat la frigider pentru câteva zile. Atenție! E important să știi că nu poți păstra la frigider restul de sos, dacă acesta a atins deja carnea.

Durata de timp necesară pentru marinare

Dacă ai deja o bucată fragedă de carne de vită, aceasta are nevoie de doar 15 minute până la 2 ore de marinare, pentru obținerea aromei perfecte și a gustului delicios. În schimb, dacă unul dintre scopurile tale este frăgezirea cărnii, aceasta va avea nevoie de mai mult timp. Ține carnea în sos timp de cel puțin 6 ore, dar nu mai mult de 24 de ore. Mai mult timp nu înseamnă mai gustos, fiindcă fibrele musculare se descompun prea mult după 24 de ore, iar textura cărnii se strică. 

Ustensile adecvate pentru a marina carnea de vită

Folosește o pungă de plastic etanșă, o sticlă de sticlă sau un recipient din oțel inoxidabil pentru a prepara sosul în care vei marina carnea de vită. O variantă corectă și economică este o cutie de plastic precum cele folosite la ambalarea salatelor gata preparate. Cutia ar trebui aruncată după folosire. Indiferent ce recipient alegi pentru a da carnea la rece, nu uita să o întorci din când în când sau să o amesteci. Apropo de frigider: carnea și sosul trebuie păstrate la rece până la gătire. Doar așa poți preveni apariția bacteriilor!

Graba strică treaba

După trecerea timpului necesar marinării, carnea trebuie scoasă din sos și uscată cu prosoape de hârtie pe toate părțile. Așa poți preveni aburirea și ajuți carnea să se rumenească frumos. Acum este momentul să adaugi și alte condimente pentru un plus de aromă, la nevoie.

Sfaturi și beneficii pentru sănătate

Ar trebui să arunci fără milă orice sos care a intrat în contact cu o bucată de carne crudă. Chiar dacă anumite persoane folosesc acest sos după ce îl sterilizează prin fierbere, este recomandat să îl arunci. Dacă vrei să ai mai mult sos sau dressing la servire, prepară mai mult și separă-l. Folosește o parte pentru marinarea cărnii și restul pentru a pregăti, separat, dressingul.

Carnea de vită Black Angus are multe beneficii pentru sănătate, dar poți profita de marinare pentru a obține unele în plus. Un alt avantaj al acestei metode de pregătire a cărnii este faptul că oferă un strat suplimentar de protecție împotriva formării HCA, produse secundare cu potențial cancerigen care apar atunci când gătim prea mult carnea. Nu ar trebui să te sperie prea mult aceste substanțe, fiindcă e nevoie de mult mai multe studii pentru a demonstra dacă și cât de nocive sunt. Marinarea cărnii și gătirea ei medium sau rare te va ajuta să le ții la distanță.

Cum se marinează carnea de vită – 5 rețete de baiț delicioase 

Poate te interesează să afli și 5 sosuri pentru un steak perfect.

Așa cum am arătat la început, orice sos pentru marinarea cărnii trebuie să conțină părți egale de lichid acid, ulei și sos de soia. Un alt truc este înlocuirea lichidului acid cu unul enzimatic, cu efecte similare, precum sucul de ananas sau papaya. Acest sfat este potrivit mai ales rețetelor exotice, de inspirație asiatică. Pe lângă aceste ingrediente de bază, la marinare se folosesc și uleiuri aromatice, verdeață și condimente după gust. Pentru un steak de excepție, poți încerca următoarele rețete simple și rapide:

 1. Baiț cu suc de portocale.
  Părți egale de suc de portocale, ulei și sos de soia, la care adaugi o linguriță de zahăr brun, una de ghimbir ras, una de usturoi (dat prin presă sau zdrobit), una de sos Sriracha.
 2. Baiț cu suc de lămâie.
  Părți egale de suc de lămâie sau lime, ulei și sos de soia, la care adaugi o linguriță de coriandru proaspăt, una de usturoi (zdrobit sau dat prin presă), una de ardei verzi usturați, tocați mărunt sau Jalapenos.
 3. Baiț cu suc de roșii.
  Părți egale de suc de roșii, ulei de măsline, sos de soia, la care adaugi o linguriță de praf de chili și una de condimente pentru grătar.
 4. Baiț cu suc de rodii.
  Părți egale de suc de rodii, ulei de măsline, sos de soia, plus câteva linguri de vin roșu, ardei roșu tocat și rozmarin.
 5. Baiț cu suc de grepfrut.
  Părți egale de suc de grepfrut, ulei, sos de soia, o lingură de miere și una de mentă.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *