Întrebări despre rasa de vite Black Angus

10 întrebări și răspunsuri despre carnea de vită Black Angus 

Rasa de vite Black Angus are o reputație deosebită în întreaga lume. Carnea ce provine de la aceste animale se remarcă mai ales prin efectul de marbling creat de fâșiile de grăsime intramusculară. Această carne are cu 30% mai puțin colesterol decât carnea de vită convențională.

1.Ce este special la această rasă de vite?

Rasa Black Angus provine din rasa Aberdeen Angus din Scoția. În prezent rasa de vite Black Angus este una dintre cele mai importante din Irlanda. Rasa este cunoscută în întreaga lume, ea s-a răspândit și în Brazilia, Africa de Nord, Australia, Canada, Argentina, Noua Zeelandă și multe țări din Europa.

Animalele de rasă Black Angus sunt rezistente, cresc rapid, au multă carne. Sporul zilnic la această rasă de vite este de 1,3 kg/zi sau chiar 2-2,5 kg/zi. Randamentul de sacrificare ajunge la 70%. Taurii sunt puțin mai agresivi decât la alte rase de tauri. Fătările sunt ușoare. Femelele au un instinct matern foarte puternic. Perioada de gestație este mai mică cu 1-2 săptămâni comparativ cu alte rase.

Aceste animale sunt ușor de crescut și în general sănătoase. Produc multă carne de vită ceea ce este un mare avantaj pentru producători. Carnea de vită Black Angus are un aspect marmorat datorat grăsimii intramusculare, este fragedă, suculentă și totuși ușoară. Este bogată în nutrienți și aminoacizi. Are colesterol redus.

2. Care sunt principalele beneficii pentru sănătate?

Carnea de vită Black Angus proaspătă are multe beneficii pentru sănătate:

 • Are colesterol scăzut
 • Are acizi grași Omega-3 și proteine de calitate
 • Este bogată în minerale, Zn, Fe, Mg
 • Conține peste 4 mg Zn, peste 2,5 mg Fe care se absoarbe ușor în organism, peste 20 mg Mg
 • Are vitamine – peste 2,5 μg vitamina B12, aproximativ 7 IU vitamina D, peste 0,5 μg vitamina B6.

3. Care sunt cele mai populare rase Black Angus?

În SUA sunt cunoscute două rase: Black Angus și Red Angus. Acestea sunt recunoscute repede datorită culorii acestora. Americanii clasifică bovinele Angus după culoarea lor. Ei spun că un animal care este 51% negru, este Black Angus.

Inițial a fost dezvoltată doar rasa de vite Black Angus. Abia la mijlocul sec al XX-lea a devenit cunoscută și rasa de vite Red Angus.

4. Carnea de vită Black Angus se produce doar în străinătate? – Mit sau realitate

Acesta poate fi considerat un mit, dar cândva a fost un adevăr. Putem spune că este un mit având în vedere faptul că această carne se produce și la fermele locale din țara noastră, și la ferma ANGUSTOS.

A fost totuși o perioadă când carnea Black Angus se producea doar în străinătate. Rasa Aberdeen Angus, din care provin bovinele Black Angus, a apărut prima dată în România în perioada 1958-1961.

Rasa de vite Black Angus

Rasa de vite Black Angus

5. Care este secretul obținerii de carne de vită marmorată?

Efectul de marbling creat de fâșiile de grăsime este determinat de doi factori principali:

 • În primul rând ține de genetică – animalele pot forma straturi de grăsime între fibrele musculare, acumulează grăsime intramusculară.
 • Al doilea factor se referă la hrana animalelor, aceasta trebuie să fie adecvată. Cu siguranță nu trebuie să conțină hormoni, steroizi, antibiotice, substanțe chimice.

6. Carnea de vită Black Angus este cea mai bună carne de vită proaspătă?

S-a spus acest lucru de multe ori despre carnea de vită Black Angus. Cu cât carnea este mai proaspătă, cu atât mai bine!

La carnea de vită Black Angus este vorba însă de un proces de maturare pentru a se obține un produs de calitate. Deci carnea trebuie să fie proaspătă în sensul că trebuie să aibă toți nutrienții – minerale, vitamine, acizi grași Omega-3, antioxidanți, proteine de calitate.

Termenul de proaspăt nu înseamnă că trebuie consumată imediat ce a fost tăiată de pe animalul sacrificat.

7. Maturarea cărnii de vită Black Angus – Proces biochimic sau macrobiologic?

Maturarea cărnii este un proces ce are ca efect îmbunătățirea însușirilor acesteia. Prin maturare, carnea de vită Black Angus va avea un gust mai bun, un miros mai deosebit, va fi mai fragedă și mai suculentă. Acest proces este de natură biochimic care se realizează sub acțiunea enzimelor proprii. Deci nu este un proces microbiologic, cum s-ar putea crede.

8. De ce carnea de vită Black Angus este mai scumpă decât carnea de vită obișnuită?

Această carne este mai scumpă datorită aspectului de marbling și pentru că este mai sănătoasă decât carnea de vită convențională. Are mulți nutrienți, proteine de calitate, o mare varietate de aminoacizi, are cu 30% mai puțin colesterol decât carnea de vită convențională și acizi grași Omega-3.

Carnea de vită marmorată are straturi de grăsime intramuscular care îi creează aspectul ca de marmoră. Grăsimea este albă și distribuită uniform între fibrele musculare. Atunci când este gătită la temperaturi mari aceste straturi de grăsime se topesc și astfel carnea devine moale, fragedă, suculentă și delicată.

9. Cum apreciezi calitatea cărnii de vită Black Angus?

Te uiți cu atenție la aspectul ei. Iată ce este important de observat:

 • Să fie o carne de culoare roșie mai bogată față de carnea de vită obișnuită.
 • Să aibă aspectul special marmorat, de marbling, creat de fâșiile de grăsime. Acestea ar trebui să fie distribuite uniform intramuscular.
 • Pe suprafața cărnii nu trebuie să fie niciodată mucus.
 • Carnea nu trebuie să aibă un miros acru.
 • Întotdeauna mirosul este plăcut dacă bucata de carne este proaspătă, de calitate.

10. Care sortimente de carne de vită Black Angus sunt mai bune pentru friptură?

Pentru friptură cea mai bună este carnea care provine din zona de spate a animalului, respectiv:

 • Mușchi tenderloin
 • Antricot sau cotlet
 • Vrăbioară.

Mușchiul tenderloin este un sortiment mai scump pentru că este cel mai voloros. Este obținut dintr-un mușchi unic de pe spatele animalului, care are grosimea de 6-8 cm. Acest mușchi nu participă la activitatea fizică, cum se întâmplă cu mușchii de la picioarele animalului. Deci are fibrele musculare mai mari și mai delicate, aroma este concentrată și gustul delicios. Prin urmare friptura din mușchi tenderloin este cea mai fragedă și suculentă comparativ cu friptura din alte sortimente din această carne de vită.

Antricotul este cunoscut și cu numele de colet cu os sau cotlet fără os și reprezintă un sortiment din această carne, recomandat pentru grătar sau friptură la cuptor.

Vrăbioara este un sortiment din această carne, excelentă pentru grătar și friptură la cuptor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *