Brisket de vită în stil Texas, rețeta care îți lasă gura apă

Brisket de vită în stil Texas, rețeta care îți lasă gura apă

Ai gătit vreodată brisket de vită Black Angus? Nu, nu este o întrebare capcană. Brisket-ul este foarte popular în America și este incredibil de gustos și de fraged atunci când este preparat așa cum trebuie.

Aceasta este denumirea sub care este cunoscut „afară” capul de piept de vită, o carne cu un gust special, care trebuie gătită la cuptor timp îndelungat. Așa cum vei vedea în continuare, uneori ia chiar și 16 ore pentru a pregăti un ospăț ce îi va da pe spate pe invitați. Te asigurăm că merită fiecare secundă de așteptare. Nu te speria, vei vedea că la cantități mici timpul se reduce considerabil.

Până nu demult, această parte a pieptului de vită nu era considerată o delicatesă în România. Treptat, bucătarii care au lucrat la restaurante importante din Vest sau de peste Ocean s-au întors în țară și au știut cum să o valorifice în combinații culinare delicioase. Este căutată în special carnea de la soiurile nobile, cum ar fi Black Angus.

Dacă nu ai mâncat până acum brisket, este momentul să faci această „reparație morală” papilelor tale gustative. Mergi la măcelărie, pentru că mulți măcelari știu ce să aducă atunci când  spui denumirea în engleză. Dacă îi vezi că se uită la tine nedumeriți, lămurește-i că vrei „cap de piept de vită”.

Așa cum spuneam, aroma și textura brisketului sunt duse spre perfecțiune printr-o gătire lentă. Recomandarea generală este să ții carnea timp de 20 de minute în cuptorul încins la 220°C, iar apoi să scazi temperatura la 150°C și să o lași acolo timp de 1 oră pentru fiecare 500 de grame. Așadar, o bucată de brisket de un kilogram ar trebui să stea în cuptor aproximativ două ore și jumătate.

Având în vedere savoarea deosebită pe care o are carnea în sine, este păcat să o condimentezi cu multe mirodenii. Sarea și piperul sunt de ajuns. În continuare, îți prezentăm două rețete pe care te sfătuim să le încerci, fiincă, așa cum spunea un clasic în viață, nici nu știi ce pierzi.

Iată 2 rețete care te vor ajuta să gătești un Brisket care va impresiona chiar și cei mai pretențioși musafiri.

Brisket în afumătoare în stil texan

Se spune că brisketul este carnea de vită preferată a americanilor. Este preparat în fel și chip, însă cel mai des este făcut la smoker (afumătoare). Există o lege nescrisă: cei  care călătoresc în Texas trebuie să mănânce Brisket în afumătoare în stil texan.

Este mai mult decât o mâncare: pur și simplu se topește în gură. Tot ce îți trebuie este carne, sare, piper, timp și, desigur, o afumătoare de calitate. Să nu îți fie frică să experimentezi rețete noi. Ca și norocul, bucătăria ține cu oamenii curajoși.

Este ok să ai la dispoziție 250-300 de grame de carne pentru fiecare persoană care se așază la masă. Recomandarea este să cumperi bucata întreagă, cu tot cu grăsime, pentru că aceasta îi va potența savoarea.

După ce ajungi acasă, spală bine carnea, pune-o pe un tocător și elimină grăsimea în exces, folosind un cuțit bine ascuțit. Asezonează, apoi, cu sare și piper. Opțional, poți adăuga în amestecul de condimente și usturoi granulat. Ideal este se pregătești acest amestec cu ceva timp înainte de a te apuca de treabă, ca să fie timp să se înrepătrundă gusturile.

Pune în funcțiune smoker-ul, folosind de preferat un lemn de esență tare (este indicat stejarul). Asigură-te că există un flux constant de fum și setează temperatura la 74 de grade. Introdu în smoker carnea și las-o acolo timp de 8 ore.

După aceea, scoate-o își învelește-o în folie. Americanii folosesc „butcher paper” (hârtia măcelarului), oarecum similară cu hârtia de copt, dar mai groasă. Împachetează carnea ca și cum ai împacheta un cadou. Nu lăsa descoperit niciun milimentru, ca să nu se scurgă din zeamă. În felul acesta, vei mânca cea mai suculentă friptură.

Trebuia să precizăm de la început că vei avea nevoie și de un termometru de carne. Iată pentru ce: după ce ai înfășurat brisket-ul în folie/hârtie, bagă-l înapoi în smoker-ul setat de această dată la 107 grade Celsius. Va fi gata atunci când temperatura interioară, măsurată cu termometrul introdus în porțiunea cea mai groasă (nu în grăsime), va ajunge la 95 de grade Celsius. În funcție de mărimea bucății și de tipul smoker-ului, poate dura chiar și până la 10 ore.

Există o controversă: cum este mai bine să așezăm carnea în smoker, cu partea cu grăsime în sus, sau în jos? Un bucătar a făcut un experiment, folosind două bucăți identice, așezate invers. Ambele au fost la fel de delicioase. Concluzia: nu contează cum este orientată grăsimea.

După ce brisketul este gata, scoate-l și lasă-l să se odihnească măcar o oră, acoperit cu un prosop. Nu trata cu superficialitate această etapă. Fiecare detaliu contează pentru obținerea texturii și gustului desăvârșite. După aceea, porționează friptura, tăind perpedicular pe fibre, în felii cu grosimea de 1,5 centimetri.

Încearcă și o rețetă inedită cu limba de vacă.

O altă idee de a găti brisket-ul, fără afumătoare

Nu toată lumea are un smoker. Este și greu să îi găsești un loc, dacă locuiești într-un apartament. În schimb, este la îndemâna oricui să aibă în bucătărie un slow cooker. De aceea, îți povestim cum poți să faci o minunată friptură de brisket cu sos barbeque la slow cooker.

Și în acest caz, vorbim de multă răbdare, adică de un timp de preparare ce poate ajunge la 10 ore. Era de așteptat, din moment ce vorbim despre SLOW cooker. În schimb, este o rețetă cu un grad de dificultate foarte scăzut.

Ingrediente

  • 2 kg de brisket
  • O lingură de ulei de măsline

Pentru mixul de condimente

  • 1 lingură de zahăr brun
  • 2 lingurițe de boia dulce
  • 1 linguriță de usturoi granulat
  • 1 linguriță de ceapă granulată
  • 1 jumătate de linguriță de chimen
  • 3 sferturi de linguriță de muștar granulat
  • 1 linguriță de sare
  • o jumătate de linguriță de piper negru măcinat

Pentru sosul barbeque

  • 2 căței de usturoi pisați
  • 125 ml de oțet de mere
  • 375 ml de ketchup
  • 110 g de zahăr brun
  • 2 lingurițe de piper negru măcinat
  • 2 lingurițe de ceapă granulată
  • 2 lingurițe de muștar granulat
  • 1 linguriță de piper cayenne
  • 1 lingură se sos Worchestershire

Mod de lucru

Înainte de toate, este bine să faci mixul de condimente: zahăr brun, boia dulce, usturui granulat, ceapă granulată, chimen, muștar granulat, sare, piper negru măcinat. Le amesteci temeinic pentru a forma o pastă cu care ungi bine bucata de carne pe toate părțile.

Lasă carnea deoparte și fă un alt amestec din oțet de mere, ketchup, sos Worchestershire, piper cayenne, zahăr brun, piper negru măcinat, ceapă granulată, usturoi granulat. Toarnă sosul obținut în slow cooker și lasă-l să scadă, timp în care frige carnea într-o tigaie cu puțin ulei de măsline, pe ambele părți, pentru a carameliza amestecul de la suprafață. Se va forma o crustă. Plasează apoi brisket-ul în slow cooker. După câteva secunde, întoarce-l, pentru a „lua” sos pe ambele părți.

După 8-10 ore, friptura este gata. O poți servi alături de salată de paste sau de porumb la aburi. Poftă bună!

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *