Carnea de vită te ajută să scapi de depresie

Carnea de vită te ajută să scapi de depresie

Se apropie anul 2020 și, odată cu el, depresia poate ajunge a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după bolile cardiovasculare. Este deja principala cauză a sinuciderilor la nivel mondial. Este și o afecțiune frecventă, căci aproximativ 121 milioane de oameni suferă din cauza ei, global. 

Iar dacă ai senzația că România are parte de probleme de sănătate mai aproape de sfera fizicului, e bine să știi că aproximativ 21% dintre români se vor confrunta cu un episod depresiv de-a lungul vieții. Prin comparație, diabetul, o boală mult mai cunoscută, devine parte din viața a doar 8,4% dintre români. Statisticile par și sunt îngrijorătoare, dar există și o veste bună: carnea de vită e bună împotriva depresiei.

Mens sana in corpore sano

Ne-am obișnuit să acordăm importanță problemelor imediate, vizibile și ușor de recunoscut la nivel fizic. Într-o societate axată pe importanța stării de bine a nivel corporal, trăind în era digitală care ne îndeamnă să facem totul cât mai repede și cât mai bine, depresia înflorește. Poate pentru că nu avem la îndemână informații complete și corecte. Depresia are cauze complexe, iar acestea apar la nivel bio-psiho-social. Sunt necesare perturbări biochimice la nivelul creierului, cauze psihologice și cauze sociale pentru a face depresie. Dieta este și ea importantă, iar carnea de vită e bună împotriva depresiei.

Fraza „minte sănătoasă în corp sănătos” e mai mult decât un vechi proverb. Realitatea este că o minte sănătoasă crează premisele necesare sănătății corporale, iar sănătatea și starea de bine duc și ele la menținerea unui psihic sănătos. Acest cerc al sănătății este evident dacă ținem cont de faptul că mulți dintre factorii de risc pentru depresie sunt legați de starea generală de sănătate. Riscuri mai mari apar la persoanele care suferă de boli cronice precum cancerul, accidentul vascular cerebral, atacul de cord, bolile cardiovasculare, dar și hipertensiunea tratată cu anumite medicamente sau insomnia.

De ce prevenția este baza sănătății

Se spune că e mai bine să previi decât să tratezi. Medicina occidentală a început să țină cont de acest fapt, mai ales după ce studiile medicale au demonstrat că alimentația nesătătoasă și stilul de viață dezordonat sunt factori de risc în apariția multor boli. De ce-ar fi depresia diferită? Studiile arată că nu este, și mai ales că nu-i suficient să adopți o dietă bazată exclusiv pe fibre, fructe și legume pentru a fi mai sănătos. Dimpotrivă, carnea de vită e bună împotriva depresiei. 

Femeile care reduc cantitatea de carne de vită și miel din dieta lor au mai multe șanse de a suferi apoi de depresie, potrivit unui studiu. Prof. Felice Jacka, de la Universitatea Deakin, a arătat că, deși cercetătorii se așteptau inițial ca aceste tipuri de carne să nu fie recomandate pentru menținerea sănătății mintale, ei s-au înșelat. Carnea roșie ar putea fi foarte importantă, iar cercetătorii, dar și autoritățile din Australia și-au schimbat acum punctul de vedere. 

Carnea de vită e bună împotriva depresiei

Aceasta pare să fie concluzia studiului în cauză. Însă există și câteva elemente de care ar trebui să ținem cont înainte de a cumpăra mari cantități de carne de vită. Sau a ne schimba drastic dieta. Așa cum probabil că bănuiți deja, nu orice carne de vită și-a demonstrat efectele benefice. „Știm că, în Australia, carnea roșie este un produs sănătos. Ea conține niveluri ridicate de nutrienți, inclusiv acizii grași Omega-3 care sunt importanți pentru sănătatea mintală și fizică”, a arătat prof. Felice Jacka.

Deși carnea de vită e bună împotriva depresiei, nu orice tip de carne este benefic. Bovinele și ovinele din Australia sunt în mare parte hrănite cu iarbă și hrană naturală, conform declarațiilor lui Jacka. În multe alte țări, bovinele sunt hrănite exclusiv cu furaje modificate, iar efectul este important. Avem parte de o carne de vită mult mai puțin sănătoasă, cu mai multe grăsimi saturate și mai puține grăsimi „bune”. De aceea ferma Angustos folosește exclusiv furaje naturale. Acestea sunt esențiale pentru a obține o carne pură, de calitate, cu un gust deosebit. Și mai ales sănătoasă.

Așa da, așa nu!

E important să ne inspirăm din experiențele altora, dar și să le adaptăm propriilor noastre probleme. Un faimos blogger din Marea Britanie a declarat public anul trecut că s-a vindecat de depresie urmând o dietă pe bază de „carne de vită, sare și apă”. Mikhaila Peterson are acum 27 de ani și este fiica controversatului Jordan Peterson, care urmează și el același regim alimentar. Iar dacă această variantă ni se pare extremă, ea nu face decât să demonstreze că studiile de mai sus ar putea fi complete și corecte. 

Se spune că depresia pornește dintr-un conflict interior și că e foarte important să ne cunoaștem pe noi înșine pentru a o preveni. Și să ne îndeplinim propriile nevoi, atât cât se poate. Chiar asta ne face să susținem ideea de mai sus: carnea de vită e bună împotriva depresiei! Pentru că mult mai des poftim la o friptură gustoasă decât la alimente modificate sau procesate excesiv. Poate că tot ce trebuie să facem pentru a ne bucura de sănătate mintală este să ne ascultăm cu atenție și grijă.

Află cum gătești carnea de vită în funcție de sortiment!

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns