De ce este importantă carnea de vită în sport și în culturism

De ce este importantă carnea de vită în sport și în culturism

O carieră sportivă de succes presupune disciplină, muncă asiduă, perseverență, talent, dar și respectarea unor principii de nutriție care fac ca organismul să valorizeze la maxim capacitatea de efort, la momentul potrivit.

Alimentația unui sportiv trebuie să conțină carbohidrați, vitamine, proteine, minerale și cât mai puține grăsimi. În timp ce aproximativ 60% din carbohidrați provin din pâine, cereale, paste, fructe și legume, vitaminele, proteinele și mineralele pot fi asigurate de o dietă care include carnea de vită, un tip de carne care întrunește și condiția proporției foarte scăzute de grăsime. 

Să le luăm pe rând, pentru a înțelege de ce este importantă carnea de vită pentru cei care practică sportul și culturismul.

VITAMINELE din carnea de vită

Carnea de vită este bogată în vitamine din clasa B: vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B6, B12 (aceasta din urmă se regăsește doar în produse de origine animală).

Vitamina B1 contribuie la metabolismul glucidelor și la metabolismul acizilor grași. Ea se elimină prin transpirație, deci este nevoie de o cantitate mai mare pentru cei care fac efort. Necesarul zilnic pentru o persoană „obișnuită” este de 2 mg, dar la sportivi se dublează. Vitamina B1 este importantă și pentru că mărește rezistența la efort.

Vitamina B2 are rol în schimburile nutritive celulare și în procesul creșterii, fiind esențială în dezvoltarea copiilor care practică un sport. În mod normal, nevoile zilnice de vitamina B2 sunt de 2-4 mg, mai ridicate în cazul atleților.

Vitamina B3 se găsește în special în organele de vită. Necesarul crește o dată cu vârsta, de la 6 mg la 18 mg. Carența de niacină conduce la slăbirea musculaturii, o problemă care, automat, afectează performanța sportivă.

Vitamina B6 este implicată în metabolismul aminoacizilor, în producerea hemoglobinei, în protecţia cardiovasculară şi în lupta împotriva stresului. Nevoile de vitamina B6 sunt de 1,5 sau 1,8 mg/zi la un adult. Ele cresc în cazul sportivilor. Deficitul se manifestă prin oboseală, insomnii şi depresie.

Vitamina B12 joacă un rol important în dezvoltarea masei musculare, având, de asemenea, roluri antialergic și antioxidant. Această vitamină este necesară pentru metabolismul carbohidraților, care, așa cum am spus, dețin prim-planul în dieta sportivilor. Vitamina B12 favorizează asimilarea fierului, necesarul zilnic fiind de 2,4 mg, iar acesta creşte în funcţie de consumul de energie.

PROTEINELE în sport și culturism

Carnea de vită conține cel mai ridicat procent de proteine, în raport cu orice altă sursă animală. Sportivii au nevoie de proteine pentru a-și menține mușchii la un tonus optim. În medie, o persoană care face sport are nevoie zilnic de 1,2-1,4 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală, deci un sportiv care cântărește 90 de kilograme va trebui să consume aproximativ 117 grame de proteine. Pentru cei care practică sporturi de rezistență necesarul este mai mare (1,6 grame/kilogram corp).

Vezi aici câteva rețete cu carne de vită din întreaga lume.

Atleții au nevoie de o masă bogată în proteine imediat după antrenament sau după evenimentul sportiv, pentru o recuperare cât mai bună. Se recomandă, însă, ca necesarul zilnic să fie completat pe durata întregii zile, prin mai multe mese. Alte beneficii ale proteinelor importante, în special pentru sportivi:

– mențin nivelul de colagen din corp, care structurează și întărește țesuturile (cartilajele din încheieturi);

– reglează nivelul hemoglobinei (care transportă oxigenul în corp);

– ajută la funcționarea enzimelor. Acestea reglează metabolismul și întrețin reacțiile chimice prin care este generată energie pentru contracția musculară.

Carnea macră de vită furnizează „proteine de clasa I”, care conțin toți aminoacizii esentiali, în cantități adecvate, în timp ce alimentele de origine vegetală conțin „proteine de clasa II” (unii aminoacizi nu sunt în cantități suficiente).

MINERALELE și beneficiile lor în sport

Nutriționiștii specializați în sport le recomandă atleților să includă carnea de vită în dietă și datorită conținutului ridicat de minerale, în special zinc, fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor și sodiu. Unele dintre aceste minerale sunt cruciale pentru activitatea fizică:

  • Zincul ajută creșterea și dezvoltarea țesuturilor, mai ales pentru țesutul muscular. Este o componentă activă în peste 100 de enzime ce intervin în funcții vitale, inclusive generarea ATP-ului în mușchi. Adonosine TriPhosphate (ATP) este un compus bio-organic care furnizează energie pentru a îndeplini procesele corporale. Efortul crește necesarul de zinc la12-15 mg.
  • Fierul menține la cote optime nivelul de hemoglobină, care poate scădea din cauza diverselor efecte mecanice ale alergării (cum ar fi contactul dur dintre talpa piciorului și sol). De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că efortul susținut și continuu, pe o perioadă mai lungă de timp, influențează și absorbția intestinală a fierului prin scăderea fluxului sanguin intestinal. Sunt afectate, astfel, procesele de transport al substanțelor de la celulă la alta. O persoană care nu face sport are nevoie de aproximativ 8 mg de fier pe zi, dar sportivii au un necesar de 15 mg.
  • Calciul este vital pentru oase, așa cum probabil știi. Scheletul conține 99% din calciul existent în corp. Acest mineral are un rol important și în contracția musculară. Dacă în mușchi nu este un nivel bun de calciu, atunci ionii necesari sunt luați din oase, slăbindu-le. În cazul sportivilor, o rezistență osoasă scăzută poate echivala cu finalul carierei, pentru că apar fracturi ale membrelor, iar refacerea este îndelungată.
  • Magneziul este prezent în peste 300 de enzime necesare pentru procesele de biosinteză și metabolism energetic. El se consumă repede în organismul sportivilor care fac efort intens, pentru că este eliminat prin transpirație.
  • Potasiul intervine în contracția musculară, prin transmiterea impulsului nervos. El contribuie la realizarea metabolismului glucidic, urmând ciclul metabolic al glucidelor și deplasându-se din ficat în mușchi cu glucoza și din mușchi spre ficat cu acidul lactic. În cazul sportivilor, necesarul zilnic este de 2-3,5 grame.
  • Fosforul este la fel de important ca și celelalte minerale, întrucât contribuie la metabolismul glucidelor, proteinelor și lipidelor, ca și la metabolismul energetic. De asemenea, fosforul participă la o serie de reacții chimice la nivelul mușchiului, cum sunt acelea de transformare a energiei furnizate de glicogen în lucru mecanic. Cu cât acest proces este la cote mai înalte, cu atât sportivul va fi mai competitiv din punct de vedere fizic. În activitatea sportivă care presupune acțiuni de scurt durată, dar foarte intense (scrimă, gimnastică, sprinturi), necesarul de fosfor se ridică la 3-3,5 grame pentru o singură zi.

Carnea de vită nu este singura sursă de hrană în care se regăsesc substanțele nutritive prezentate mai sus, dar este una dintre cele mai bune surse. Sportivii care o includ în dieta zilnică au un avantaj în raport cu ceilalți, care fie trebuie să consume mai multă hrană pentru a ajunge la același nivel, fie au carențe care le afectează performanțele fizice.

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns