ANTRICOT DE VITĂ CU FOIE GRAS

Carnea de vită devine vedeta emisiunilor culinare

Show-urile culinare sunt printre cele mai apreciate emisiuni din grilele televiziunilor de top, adunând în fața televizoarelor milioane de pasionați de gastronomie. Drept dovadă, producții precum „Chefi la cuțite” sau „MasterChef” revin pe ecran cu noi sezoane, iar alte titluri sunt introduse an de an, făcând audiențe bune, deși nu sunt difuzate în prime time.

În contextul în care concurenții au de gătit mâncăruri alese, carnea de vită apare foarte des pe lista ingredientelor folosite, fie pentru că așa impune tematica, fie pentru că este alegerea celor care încearcă să îi impresioneze pe jurați. Carnea de calitate superioară, precum Black Angus de la Ferma Angustos, a devenit vedeta emisiunilor culinare. Cine vrea să impresioneze gătește cu vită.

Telespectatorii acestor emisiuni au ce învăța, cele mai multe rețete putând fi puse în practică în „bucătăriile obișnuite”. Am ales trei exemple, pe care te provocăm să le încerci chiar în zilele următoare.

ANTRICOT DE VITĂ CU FOIE GRAS

În emisiunea „Chefi la cuțite”, Dorin Voiasciuc (bucătar de profesie) a avut succes cu rețeta de antricot de vită cu foie gras, dulceață de ceapă și brânză pane. El a primit trei cuțite din partea chefilor Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea. 

Ingrediente

  • 1,250 kg antricot de vită Black Angus
  • 800 g brânză Taleggio (sau o altă brânză cu procentaj ridicat de grăsime)
  • 300 g fistic
  • 500 g sfeclă roșie
  • un litru de vin roșu
  • 500 g sare
  • 300 g piper
  • 300 g panko (pesmet japonez)
  • 300 g făină albă
  • 4 ouă
  • un kilogram foie gras (rață)
  • 500 g prosciutto
  • 250 g unt cu 82% grăsime
  • rozmarin proaspat
  • 200 g zahăr
  • 50 g anason stelat
  • 500 g ceapă roșie
  • 250 ml ulei de măsline
  • 250 ml ulei de floarea soarelui

Mod de preparare

  1. Mai întâi, trebuie să împarți carnea în patru bucăți aproximativ egale, pe care să le condimentezi cu sare și piper. După ce o lași „să se odihnească” 10-15 minute, rumenești carnea pe ambele părți într-o tigaie cu teflon, după care o scoți într-un vas și o acoperi cu un capac, pentru a conserva căldura.
  2. Porționezi brânza în felii mai groase.
  3. Următorul pas este să amesteci făina și pesmetul într-un bol.
  4. În alt bol, bați ouăle cu un praf de sare.
  5. Treci feliile de brânză prin făină, apoi prin ouă, apoi prin pesmetul panko. Le prăjești în baie de ulei. Când s-au rumenit, le scoți pe un șervețel de bucătărie. Le „tamponezi” pe cealaltă față cu un alt șervețel, pentru a absorbi surplusul de grăsime.
  6. Pentru a prepara piureul, cureți sfecla roșie, o tai cubulețe și o fiebi în apă cu sare până se înmoaie. Apoi o scurgi și o bagi în blender, cu untul. Ca să te asiguri că nu rămân bucățele, o poți trece și printr-o sită de bucătărie.
  7. Porționezi foie gras-ul și îl „treci” prin untul încins în tigaie. Îl condimentezi și îl pui la păstrat la cald, cât timp prepari dulceața din ceapa tăiată julien, pe care o călești în ulei de măsline și o combini pe foc cu zahăr, vin roșu și anason stelat. Iei de pe foc după ce se evaporă lichidul.
  8. Ultimul pas este să „asamblezi” farfuria, cu friptură, brânză pane și dulceață de ceapă. Nu numai că arată bine, dar este și o combinație minunată de gusturi.

MUȘCHIULEȚ DE VITĂ CU MĂMĂLIGĂ CU VERDEȚURI ȘI SOS ROȘU

Tot la „Chefi la cuțite”, Constantin Popoiu (fotograf de profesie) a „pariat” pe o rețetă de mușchiuleț de vită și a câștigat admirația juraților, care s-au luptat pentru a-l avea în echipă. Iată cum se face:

Ingrediente pentru friptură

  • un kg mușchiuleț de vită
  • o crenguță de rozmarin
  • 100 g unt
  • sare, piper
  • coriandru

Ingrediente pentru mămăligă

  • 400 g mălai
  • o lingură cu sare
  • un litru lapte
  • două legături de pătrunjel verde
  • două legături de ceapă verde
  • 50 g unt

Ingrediente pentru sos

  • două linguri ulei de măsline
  • un kg roșii
  • 200 g ardei iuți
  • 300 g ceapă
  • două căpățâni de usturoi

Mod de preparare 

  1. Prima oară, se prepară mușchiulețul de vită. Topești untul într-o tigaie, unde plasezi, foarte gentil, bucata de carne, peste care așezi crenguța de rozmarin. După două minute, întorci mușchiulețul pe cealaltă parte, iar după alte două minute îl bagi, într-o tavă, în cuptorul preîncălzit la 200 de grade. După 10 minute, scoți carnea din cuptor într-un vas acoperit.
  2. Următorul pas este să prepari mămăliga, sau „polenta”, cum i se spune prin alte părți. Ea nu se fierbe în apă, ci în lapte. Când laptele cu sare fierbe, adaugi mălaiul și amesteci continuu până când este absorbit tot lichidul. La final, după ce ai luat de pe foc, adaugi un cub de unt și verdețurile tocate, amestecând energic.
  3. Mai ai de de pregătit doar sosul roșu (salsa roja), o operațiune foarte simplă: toate ingredientele enumerate mai sus ajung în vasul blenderului și sunt omogenizate. Torni conținutul din blender într-o tigaie în care ai încins ulei de măsline și lași să fiarbă două-trei minute.
  4. Servești, apoi, mușchiulețul, alături de mămăligă. Sosul poate fi pus pe masă într-un recipient special, pentru ca fiecare să ia cu lingura cât dorește.

MUȘCHI DE VITĂ CHATEAUBRIAND CU OREZ SĂLBATIC ȘI SALATĂ DE SPARANGHEL

La Masterchef, concurentul Mihai Stănescu a gătit o rețetă de mușchi de vită cu orez sălbatic care l-a făcut pe unul dintre membrii juriului să exclame că merită aplauze.

Ingrediente

  • un kilohgram mușchi de vită proaspăt
  • piper, sare
  • 200 ml vin alb, demisec
  • 50 ml oțet balsamic
  • 100 ml whisky
  • un ardei iute
  • 100 g muștar clasic
  • 100 g stafide aurii
  • 200 ml ulei de măsline
  • 150 g unt
  • 100 g migdale crude
  • rozmarin proaspăt
  • o legătură de sparanghel
  • 500 g orez salbatic
  • o ceapă
  • 4-5 lămâi
  • o căpățână de usturoi
  • o portocală

Metoda de preparare

  1. Feliezi mușchiul de vită, ungi feliile cu ulei de măsline și le condimentezi cu sare și cu piper, apoi le lași deoparte.
  2. Pui la fiert apa pentru orez, cu sare și cu ulei de măsline. Când a dat în clocot, adaugi orezul și lași la foc mic, amestecând din când în când, până scade lichidul.
  3. Toci mărunt ceapa, usturoiul, ardeiul iute și migdalele. Ceapa, usturoiul și ardeiul iute le călești, apoi torni puțin whisky peste ele, ca să le flambezi.
  4. Prăjești, apoi, migdalele și stafidele. 
  5. Călești sparanghelul în tigaie la foc iute, apoi stropești cu zeamă de lămâie.
  6. Următorul pas este să pregătești sosul pentru salată: pui în blender câteva felii de portocală fără coajă, oțet, ulei de măsline și muștar. Torni amestecul peste sparanghel.
  7. Încingi ulei de măsline cu unt într-o tigaie, unde plasezi mușchiul pe care îl rumenești pe ambele părți. Adaugi usturoi zdrobit și rozmarin, apoi bagi tigaia în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 10 minute.
  8. Amesteci orezul fiert cu ceapa, usturoiul, ardeiul iute migdalele si stafidele. 
  9. Pe farfurie, lângă mușchi, se servesc câteva linguri de orez și sparanghel. Poftă bună!
0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns