Carne de vită Wagyu

Cât costă cele mai scumpe cărnuri de vită din lume?

O masă perfectă înseamnă în primul rând ingrediente de calitate superioară. Și când vine vorba de friptură de vită, Black Angus și Wagyu sunt două dintre cele mai bune sortimente de carne de vită care există. Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai scumpe cărnuri de vită din lume și de ce costă atât de mult, în acest articol vei găsi răspunsul. 

Ce este carnea de vite Wagyu? 

Originea cărnii Wagyu datează din anii 1800, perioadă în care mai multe rase europene de vită au fost aduse în Japonia și încrucișate cu rase native japoneze. “Wa” înseamnă “japonez”, iar “gyu” înseamnă “vită”. Așadar, termenul nu se referă la o singură rasă de vite, ci la mai multe soiuri (regionale), care încă din acea perioadă domină comerțul cu carne de vită din Japonia. Aceste vite sunt crescute pentru a rezista la condiții externe dificile, ceea ce oferă multă grăsime mușchilor care au, din acest motiv, o culoare rozalie și un gust extrem de delicat. Pentru a proteja calitatea superioară și gustul acestui tip de carne, guvernul japonez monitorizează și intervine dacă este cazul în procesul de producție. 

Ce este carnea de vite Black Angus? 

Carnea Angus provine de la o rasă de vite numită “Aberdeen Angus”, originară din Scoția. Pentru a supraviețui iernilor scoțiene grele, aceste vite și-au dezvoltat mușchi puternici, care conferă cărnii o savoare deosebită. Bovinele din soiul Black Angus au pielea neagră și nu au coarne. Sunt hrănite inițial cu iarbă și în a doua parte a vieții lor cu cereale (proces cunoscut sub numele de “tranziție spre cereale”), ceea ce conferă cărnii un grad ridicat de marmorare. Marmorarea reprezintă firele de grăsime nesaturată care se dezvoltă intramuscular și elementul principal care trebuie luat în considerare în evaluarea calității cărnii de vită. Prin topire, această grăsime oferă cărnii gătite un gust bogat și o textură cremoasă, elemente care fac din Black Angus una dintre cele mai apreciate cărnuri de vită din lume.

Cât costă carnea de vită Wagyu? 

Wagyu nu reprezintă o anumită rasă, ci mai multe soiuri regionale, care de-a lungul anilor au întrunit criteriile de includere în această categorie de elită. Cele mai căutate sunt soiurile crescute în circa 10 zone din împrejurimile prefecturii japoneze Hyogo. Matsusaka, Omi și în special Kobe sunt exemple de carne de vită japoneză extrem de căutate și apreciate. Sortimentul Kobe – obținută din tauri castrați – poate ajunge până la 1000 Lei per porție în restaurantele care își permit să importe acest sortiment din Japonia. 

Carnea de vită wagyu de înaltă calitate poate costa peste 2000 Lei per kilogram, iar vacile în sine se pot vinde chiar şi cu 120.0000 Lei. În anul 2002, un exemplar de vită Wagyu din Matsusaka s-a vândut la fabuloasa sumă de aproape 2 milioane de Lei. Japonia exportă carne Wagyu în valoare de câteva sute de milioane de euro în fiecare an.

De ce este carnea Wagyu atât de scumpă?

  • pentru că vitele din care se obține carnea sunt crescute în condiții speciale – pășuni deschise și hrănite cu o dietă specială – porumb sau făină de porumb, tulpini de trestie de zahăr fermentate, grâu, orz, boabe de soia și chiar lapte (când sunt tinere);
  • pentru că doar vitele cu cele mai bune trăsături genetice sunt acceptate pentru reproducere;
  • pentru că trebuie să respecte cerințe specifice de marmorare, culoare, fermitate, textură și calitate a grăsimii și foarte puține bovine furnizează carnea care să întrunească aceste criterii;
  • pentru că are un grad foarte ridicat de marmorare, ceea ce îi conferă un gust extrem de savuros și cremos.

Cât costă carnea de vită Black Angus? 

Rasa Black Angus a început să fie importată, încă din secolul al XIX lea, de țări ca Australia și S.U.A. În America, Asociația Americană Angus monitorizează îndeaproape producția de carne Black Angus. Departamentul de Agricultură este autoritatea care se asigură că doar carnea care întrunește criterii specifice este certificată “Black Angus”.

O friptură din această carne o găsim între 120 Lei și 250 Lei (în 2021) per porție, depinzând de restaurantul unde este servită și de alte elemente specifice cum ar fi marmorarea. Prețul de achiziție de la ferme diferă și el în funcție de marmorare și de sortiment. Raportul calitate/preț la acest tip de carne fiind unul foarte bun, iar steak-urile tale vor impresiona de fiecare dată.

De ce să alegi Black Angus 

Deși multe restaurante și mulți retaileri (mai ales din străinătate) promovează carnea pe care o oferă ca fiind Wagyu, este bine să știi că doar carnea obținută de la soiuri de vite importate din Japonia (și apoi reproduse) poate fi considerată Wagyu autentică. Asta înseamnă că riscul de a cumpăra sau consuma o carne care doar susține că este Wagyu (fară însă a fi) este foarte mare.

Black Angus, în schimb, a devenit mult mai accesibilă chiar și în România, mai ales în ultimii ani.

Ferma Angustos, aflată în Sanislău, Satu Mare, respectă cerințele de creștere și hrănire a acestei rase și îți oferă o carne proaspătă, sănătoasă și gustoasă, a cărei marmorare îți va încânta toate simțurile. Ferma este foarte solicitată de marile restaurante din România, cererea pentru acest sortiment fiind într-o continuă creștere la nivel mondial.

Dacă ai mâncat un steak pe care nu poți să-l uiți, cel mai probabil a fost din sortimentele Angus.

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns