Cum se conservă cel mai bine carnea de vită
Carnea este nelipsită din meniul săptămânal al majorității populației globului, datorită caracteristicilor nutritive pe care le are. În special carnea de vită proaspătă are o valoare energetică și culinară mare, dar calitățile se mențin și pe o perioadă mai lungă, dacă se apelează la modalități de conservare corecte.
Conservarea cărnii a reprezentat o preocupare încă din antichitate, atunci când nu exista tehnologia din zilele noastre. În secolul al treilea înainte de Hristos, Marcus Porcius Cato le dădea indicații supușilor să usuce carnea, pentru ca aceasta să reziste în timp ce era transportată spre „capetele” Imperiului Roman.
În anul 3000 înainte de Hristos, în Mesopotamia, carnea și peștele gătite erau păstrate în vase cu ulei de susan. În anul 900 î.H., grecii uscau și afumau carnea. Obiceiul a fost preluat de către romani. Conservarea cărnii proaspete sau preparate s-a transformat, cu timpul, într-o știință, care a evoluat continuu. Astfel, la începutul secolului al XIX-lea, au fost introduși nitrații și nitriții, ce au redus considerabil timpul prin care alimentele sunt pregătite pentru o depozitare îndelungată.
În prezent, cele mai bune modalități de a păstra valoarea nutrițională a produselor din carne sunt răcirea și congelarea. Vorbim de modalități foarte eficiente, însă numai în măsura în care procesele tehnologice sunt executate corect. Altfel, alimentele își pierd atât aspectul, cât și din parametri nutritivi.
O bucată de carne proaspătă poate fi păstrată la frigider, în vid, cel mult trei zile. Termenul se prelungește cu 1-2 zile dacă este ținută în vin de casă, cu 2-4 zile prin marinare și cu câteva luni prin congelare. Cel mai bine să congelezi carnea imediat după ce ai cumpărat-o de la măcelărie, dar fără să o speli, pentru că își pierde din proprietăți. În schimb, dacă este o bucată mai mare, o poți porționa și este recomandat să tamponezi fiecare parte cu un prosop de hârtie sau cu șervețele înainte de a le băga la concelator în pungi de plastic. Atenție: în pungă nu trebuie să rămână niciun pic de aer.
Potrivit celor din industria alimentară, există o corelație strânsă între temperatura din congelator și perioada în care poate fi păstrată carnea acolo. În ceea ce privește carnea de vită, ea poate fi păstrată în condiții optime timp de 8 luni la -12 grade Celsius, de 12 luni la -18 grade Celsius, de 14 luni la -20 de grade Celsius și de 18 luni la -25 de grade Celsius.
Atenție la cum se face decongelarea cărnii de vită!
Pentru păstrarea proprietăților nutritive, la fel de important este și modul în care se face decongelarea. Dacă obișnuiești să bagi pachetul de carne în apă fierbinte pentru a fi disponibil cât mai rapid pentru gătire, renunță la această practică. Carnea nu va mai avea același gust și, în plus, își va pierde din vitamine. Același lucru se întâmplă dacă bagi carnea înghețată în cuptorul cu microunde.
În mod ideal, carnea trebuie să beneficieze de o dezghețare lentă, adică trebuie să fie transferată din congelator în frigider, unde este lăsată timp de 7-8 ore înainte de a putea fi preparată termic. O altă modalitate corectă este plasarea pachetului de carne într-un vas cu apă rece. Se va dezgheța păstrându-și vitaminele și celelalte elemente nutritive. Carnea nu trebuie să fie în contact direct cu apa, ci trebuie să fie băgată în pungă de plastic sau în folie, în vid. Se poate lăsa carnea înghețată și la temperatura camerei. Se va dezgheța în 4-5 ore, însă bacteriile pot deveni active în lichidul eliberat din carne în timpul decongelarii.
Carnea de vițel și porc pot rezista timp de două zile la o temperatură de 0 până la -3 grade. Cel mai bine este să îndepărtezi orice ambalaj în timpul depozitării. Altfel, carnea poate căpăta un miros neplăcut și își poate schimba culoarea. În ceea ce privește carnea tocată (vită sau amestec), ea trebuie fie gătită în maxim 24 de ore după ce o cumperi, fie congelată.
Carne de vită în suc propriu
Congelarea este cu siguranță cea mai simplă metodă de conservare, însă, dacă nu mai vrei să aștepți ore în șir ca să se dezghețe, poți păstra carnea de vită în suc propriu, la borcan.
Pentru 2,5 kilograme de carne, este nevoie de 3 borcane mari, o lingură de sare, o jumătate de linguriță de piper măcinat și o frunză de dafin. Carnea este tăiată în bucăți mici, care sunt puse într-un bol cu sarea, piperul măcinat și foaia de dafin. Se amestecă bine, cu mâinile, apoi carnea este distribuită în borcanele în care se toarnă apă, până spre gură. Borcanele sunt așezate într-o tavă de yena adâncă. În tavă se tornă apă, cât să acopere baza borcanelor.
Se ia folie de aluminiu și se confecționează câte un capac pentru fiecare borcan. În capacul improvizat se fac câteva găuri cu vârful unui cuțit sau cu ajutorul unei furculițe. Tava este băgată apoi în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. După două ore, temperatura cuptorului este coborâtă la 150 de grade și se mai lasă carnea acolo aproximativ două ore.
După cele patru ore, se ia o furculiță și se înțeapă carnea, pentru a se verifica dacă este făcută. În cazul în care este ok, borcanele sunt închise ermetic cu capace capsate și sunt băgate din nou la cuptor, pentru 30 de minute. Borcanele sunt scoase din cuptor și sunt lăsate să se răcească, apoi sunt păstrate într-un mediu rece, fie în pivniță (dacă ai așa ceva), fie la frigider. Carnea astfel conservată poate fi mâncată chiar și după doi ani.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!