Deserturi surprinzătoare cu carne de vită

Deserturi surprinzătoare cu carne de vită

Într-o lume în continuă schimbare și dezvoltare, bucătarii trebuie să inoveze continuu. Noutatea îmbracă forme diverse, de la preparate care au la bază ultimele descoperiri ale științei moleculare,  până la combinații de gusturi care merg în zone ce aveau, până nu demult, eticheta „imposibil”.

Pentru mulți poate că nu sună bine deloc, dar există înghețată de pește, și chiar este foarte bună. De asemenea, este în tradiția bucătăriei franceze (și nu numai) ca dulcele și fie combinat cu săratul. E o modă acum ca friptura să fie servită alături de dulceață, cel mai adesea de ardei iute.

În acest context, carnea de vită intră și ea în combinații greu de conceput prin prisma conservatorismului care caracterizează cele mai multe bucătării din țara noastră. Așadar… ești gata să fii surprins?

BISCUIȚI CU PASTRAMĂ DE VITĂ ȘI FULGI DE CIOCOLATĂ

Biscuiții reprezintă un desert foarte practic. Îi poți mânca oriunde, în orice moment al zilei. 

Ingrediente

  • 8 felii subțiri de pastramă de vită;
  • o jumătate de cană cu zahăr brun;
  • două căni și un sfert cu făină;
  • jumătate de linguriță de praf de copt;
  • 100 grame de unt;
  • jumătate de cană cu zahăr;
  • extract de vanilie;
  • un ou;
  • un gălbenuș de ou;
  • două căni cu fulgi de ciocolată.

Mod de preparare

Se încălzește cuptorul la 175 de grade, se așează feliile de pastramă într-o tavă, pe hârtie de copt, astfel încât să nu fie suprapuse. Sunt presărate cu zahăr brun și lăsate 20 de minute la cuptor (după 10 minute se întorc pe partea cealaltă). După ce s-au răcit, sunt tocate mărunt.

Se amestecă făina cu praful de copt, untul și zahărul, la temperatura camerei. Separat, oul întreg și gălbenușul se bat împreună cu vanilia, apoi se adaugă peste amestecul de făină. Se frământă bine până se formează un aluat. Se adaugă pastrama de vită și fulgii de ciocolată. Se ia câte o lingură de aluat și se pune într-o tavă, pe foaie de copt. Se lasă 13-15 minute în cuptor, la 180 de grade, până când marginile biscuiților se rumenesc.

ÎNGHEȚATĂ CU MĂDUVĂ

Dacă nu ești fan desert cu ciocolată, iată o rețetă de înghețată inventată în Portland și vândută doar ca produs artizanal.

Ingrediente

  • două căni cu frișcă lichidă;
  • o cană cu lapte nepasteurizat;
  • 100 g zahăr;
  • un praf de sare;
  • o linguriță de gumă Xantan;
  • 400 g de oase cu măduvă.

Mod de preparare

Se umple o oală cu apă și se pune pe foc. Când apa dă în clocot, se reduce flacăra și se adaugă oasele de vită. Se fierb timp de 5 minute și se scot să se scurgă. 

Între timp, se omogenizează zahărul cu sarea și cu guma xantan, apoi se presară în frișca amestecată cu laptele. 

Conținutul rezultat se pune pe foc și se amestecă constant, până se îngroașă (să nu curgă de pe lingură).

Se scoate măduva din oase și se pune în tigaie, la foc mic, până devine lichidă, după care se adaugă în lapte. Se amestecă până la omogenizarea completă.

Se lasă să se răcească, apoi se toarnă în mașina de înghețată sau se ține la congelator timp de 24 de ore (trebuie scos și amestecat din când în când, ca să nu se formeze cristale).

TAVUK GOGSU

Este o bundincă turcească cremoasă, dulce și foarte hrănitoare, grație aportului nutritiv adus de carne. Rețeta tradițională este cu piept de pui, dar sunt bucătari care folosesc carne de vită.

Ingrediente

  • trei căni și jumate cu lapte;
  • o cană și un sfert cu frișcă lichidă;
  • un sfert de linguriță cu sare;
  • trei sferturi de cană cu zahăr;
  • cinci linguri cu făină de orez;
  • opțional, scorțișoară răzuită.

Mod de preparare

Carnea se fierbe bine, apoi se scoate și se tamponează cu șervețele de bucătărie. Când se mai răcește puțin, se toacă pe cât posibil de mărunt

Făina de orez se înmoaie în puțin lapte. Restul laptelui se pune la fiert împreună cu frișca, sarea și zahărul. Din acest amestec, în timp ce fierbe, se ia cu lingurița și se mai adaugă peste făina de orez. Se omogenizează făina cu surplusul de lichid, apoi se adaugă peste laptele de pe foc.

Se amestecă energic până când se îngroașă (Atenție! Există pericolul ca amestecul să se lipească de fundul oalei).

Se adaugă și carnea, se amestecă la foc mic până când conținutul devine foarte gros. După preferință, pe deasupra se poate presăra scorțișoară măcinată.

PLĂCINTĂ DE PORTOCALE CU CARNE TOCATĂ

Plăcinta cu carne tocată nu este un preparat neobișnuit, însă combinația cu portocale și mere pare „nebunească”, nu-i așa? Dar nu judeca o mâncare până nu o guști!

Ingrediente

  • un kg de carne tocată de vită;
  • o portocală;
  • 4 mere;
  • stafide;
  • esență de rom;
  • scorțișoară măcinată;
  • nucșoară;
  • zahăr brun;
  • jumătate de pachet de unt;
  • alune măcinate;
  • sare;
  • aluat de plăcintă deja copt.

Mod de preparare

Carnea se fierbe bine, apoi se scoate din oală și se lasă să se scurgă bine.

Portocala și merele sunt curățate și tocate în bucăți nu prea mari, dar nici prea mici, cât pentru o înghițitură. Sunt adăugate apoi în zeama în care a fiert carnea. Se lasă la fiert o oră, apoi se adaugă toate celelalte ingrediente, inclusiv carnea.

Se mai lasă alte două ore la fiert (se adaugă apă dacă e necesar). Atunci când în oală se formează un fel de pastă, amestecul se ia de pe foc și se pune între două foi de plăcintă. Le poți cumpăra deja preparate (congelate), dar noi îți recomandăm să faci chiar tu aluatul, din făină, apă și ulei (cele două lichide în aceeași măsură. De exemplu, dacă pui o ceașcă de apă, pui tot o ceașcă de ulei).

Plăcinta de portocale cu carne tocată se poate servi cu frișcă pe deasupra.

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns