De la ce vârstă poate bebelușul să mănânce carne de vită?

Părinții sunt adeseori în dilemă atunci când vine vorba de diversificare și introducerea cărnii de vită în alimentația bebelușului. Adevărul este că mulți părinți se confruntă la început cu lipsa unor informații complete referitoare la procesul de diversificare. Ce alimente sunt recomandate unui bebeluș de 6 luni? De la ce vârstă poate bebelușul să mănânce carne? Ce alimente ar trebui ținute departe de micuț?

Încercăm să răspundem acestor întrebări, pornind de la noile recomandări ale pediatrilor și autorităților în domeniu, dar și de la experiențele specifice ale părinților.

Este important să precizăm că toate informațiile de mai jos au caracter orientativ, deoarece fiecare bebeluș este unic și poate avea anumite alergii și intoleranțe. De aceea, diversificarea trebuie discutată în primul rând cu medicul pediatru!!!

Când poate bebelușul să mănânce carne de vită? 

Carnea este acum recomandată ca unul dintre primele alimente introduse în diversificare, în special pentru copiii alăptați la sân. Specialiștii din U.E., Canada, Marea Britanie recomandă carnea drept aliment esențial pentru bebeluși. Ea se poate număra printre primele alimente oferite bebelușului, încă de la 6-8 luni. La vârsta de 6 luni sunt recomandate anumite legume: cartoful dulce, pătrunjelul, dovlecelul, morcovul, păstârnacul, fasolea verde, dovleacul plăcintar, ardeiul gras sau kapia, gogoșarul, feniculul, ceapa, prazul și usturoiul. 

Iar când vine vorba de proteine, tot de la 6 luni putem introduce: brânză nesărată preparată în casă, carne de pui, găină, curcan, prepeliță, porumbel sau iepure, carne de vită, ou fiert tare. Alte alimente recomandate sunt: uleiul de măsline, pătrunjel, leuștean, mărar. Introducerea cărnii de vită ajută bebelușul să absoarbă mai multe proteine, dar și fier, zinc și vitamine din grupul B. Trebuie să începem în perioada în care rezervele de fier cu care s-a născut bebelușul încep să se epuizeze. Carnea de vită este bogată în fier ușor de absorbit și de folosit de organism și conține multe alte minerale și vitamine benefice.

Tipuri de carne și alimente pentru bebeluși

Alimentația bebelușului trebuie să conțină alimente bogate în fier, dar nu toate pot fi introduse de la început. Când vorbim despre carne, e bine să știm că de la 8 – 9 luni mai putem introduce, pe lângă cele de mai sus, ficat și pește alb (păstrăv, cod, șalău, merluciu, chefal, doradă). Abia de la 10 – 12 luni putem adăuga porc, oaie, gâscă, rață, ied și miel. Somonul se recomandă să fie adăugat înainte de vârsta de un an, fiind un posibil alergen. Dintre toate aceste tipuri de carne, doar carnea de vită și cea de somon sunt bogate în fier și recomandate bebelușilor.

Fier din fructe, legume, cereale

Alte alimente care pot fi introduse putin mai târziu sunt anumite fructe, precum măr, pară, avocado, piersică, caisă, nectarină, prună, banană, afine (de la 7 luni), anumite legume – sfeclă roșie, mazăre, broccoli, conopidă, bame, linte roșie și verde, țelină, gulie, salată verde, andive (de la 8 – 9 luni). Tot de la 8 – 9 luni putem adăuga și iaurt (unii pediatri recomandă chiar de la 6 luni), unt și smântână, noi fructe (struguri, cireșe, vișine, papaya, curmale deshidratate, stafide, kaki, mango, merișoare, corcodușe) și cereale (mei, orez, bulgur, cous-cous, ovăz, orz, griș integral, chia, grâu, secară, mălai de porumb, paste, hrișcă, quinoa, amaranth. 

Legumele bogate în fier, precum spanacul, pot fi introduse abia de la 10 – 12 luni, alături de roșii, vinete, ciuperci, lobodă, leurdă, nap, cartof alb, sparanghel și castravete. Tot la această vârstă se pot introduce în diversificare și noi fructe (gutui, smochine, kiwi, castane, ananas, coacăze, căpșune, zmeură, mure, citrice, goji, cătină, măsline, diverse nuci și alune), ricotta, mozzarella, chefir, sana, mascarpone – toate fără sare.

Ce alimente conțin fier și sunt ok pentru bebeluși de la 6 luni?

Dintre cele pe care le putem introduce de la 6 luni, vorbim doar despre carne de vită, cartof dulce și ouă. Dintre cele pe care le putem introduce mai târziu: prunele, quinoa, legumele verzi precum spanacul, fructele uscate și roșiile. De aceea consideră specialiștii că trebuie să ne bazăm pe carne de vită în diversificare, chiar dacă bebelușii acceptă mai ușor inițial carnea de pasăre. 

Cum gătim carne de vită pentru bebeluș? 

Bebelușul poate începe să mănânce carne de vită imediat după ce a început să accepte alimente mai solide, de la 6 luni, dar nu uita că bebelușii nu au molari, deci carnea trebuie transformată în piure. Carnea fiartă și tocată fin sau la blender, transformată în pastă, este o altă opțiune perfectă. Înainte să urmezi procedeul de mai jos, amintește-ți însă că dacă vrei cea mai bună calitate trebuie să alegi cu atenție carnea, una dintre cele mai sănătoase opțiuni fiind carnea Black Angus, pentru plus de fier, vitamine și minerale.

Poți fierbe și toca o bucată de carne de vită pentru bebelușul tău. Singurul dezavantaj la acest tip de rețetă este faptul că multe substanțele nutritive rămân în apa în care a fiert carnea. Mulți părinți aleg să folosească o parte din această apă pentru prepararea unui piure mai lichid, dar mai bogat în substanțe nutritive. Eventual îl poți îngroșa cu prafuri bazate pe orez sau cereale, disponibile pentru bebeluși încă de la 4 luni.

Este posibil însă ca bebelușul să nu accepte acest tip de mâncare de la început din diverse motive. În acest caz, se recomandă prepararea unui piure din părți egale de legume și carne de vită. Un piure din cartof dulce și carne va oferi bebelușului un plus de fier, în timp ce dovlecelul asigură un plus de potasiu, vitamina C și beta-caroten.

NU UITA SĂ DISCUȚI CU MEDICUL PEDIATRU DESPRE CUM ESTE CEL MAI BINE PENTRU BEBELUȘUL TĂU SĂ INTRODUCI CARNEA DE VITĂ ÎN DIVERSIFICARE!

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns