Cum gătești carnea de vită în funcție de sortiment?

Cum gătești carnea de vită în funcţie de sortiment?

Indiferent de sortiment, de rețetă și de locul de origine al acesteia, carnea de vită este întotdeauna savuroasă în preparatele culinare din întreaga lume. O mâncare gustoasă, care aduce aminte întotdeauna de gustul bun de acasă, se poate prepara ușor din orice sortiment de carne Black Angus. Preparatul culinar va fi gustos, sățios și îți va încânta papilele gustative. Singurul secret în prepararea acesteia este alegerea corectă, atât a bucății în sine, cât și a rețetei perfecte pentru ea. Contează și calitatea cărnii de vită, există diferențe între carnea de vită Black Angus și carnea normală de vită.Poți să testezi mai multe variante, urmărind ghidul de mai jos și să te inspiri din bucătăria lumii pentru a crea mese delicioase și sănatoase.

Steak sau friptură

Nimic nu se compară cu gustul savuros de vită în această formă, care păstrează toate calitățile cărnii. Însă nu orice bucată de carne este potrivită pentru friptură. Pentru a obține un gust delicios și o consistență perfectă, trebuie să iei  în considerare câteva aspecte. În primul rând, bucățile ideale pentru friptură și grătar sunt cele marmorate, cu un conținut de grăsime intramusculară distribuită corect printre fibrele musculare. Ideale sunt: antricotul sau cotletul, chiulota, mușchiul tenderloin, vrăbioara, pieptul și fleica. 

Primul pas pentru a găti un steak perfect este deci alegerea unui sortiment corect de carne Black Angus. Dacă vrei o friptură foarte fragedă și marmorată, trebuie să adaptezi rețetele porțiilor alese. E bine să știi că cele mai bune bucăți provin din regiunea costelor laterale și a spatelui, din mușchii short loin și tenderloin și din bucățile similare. Astfel, pentru un New York steak sunt numai bune mușchiul short loin și antricotul, pentru T-bone steak sunt recomandate short loin și tenderloin, iar pentru rib eye steak – antricotul sau cotletul. Dacă îți dorești o friptură specială, Filet mignon se prepară în mod ideal din mușchiul tenderloin. Iar aromele mediteraneene ale rețetei de Osso Buco sunt cel mai bine puse în valoare de o bucată de rasol cu os. 

Tocănițe, gulaș și alte mâncăruri cu sos

Dacă friptura înseamnă gust savuros de carne Black Angus și sațietate cât cuprinde, mâncărurile cu sos sunt cele care îți vor aduce aminte de gustul copilăriei și de mâncare ca la mama acasă, indiferent unde ești. Însă tot așa cum există sortimente de carne ideale pentru steak, există și sortimente perfecte pentru mâncărurile cu sos. Printre acestea se numără și: capac, fricandou, nucă, coastele, fleica și rasolul. În general, pentru aceste mâncăruri se aleg bucățile mai slabe, mai greu de gătit la foc mic. Acestea sunt cele care devin savuroase atunci când sunt gătite lent, inclusiv la slow cooker, unde pot fierbe în voie. 

Tocănițele, gulașul și mâncărurile cu sos sunt o parte importantă a bucătăriei est-europene, iar România nu este o excepție de la regulă. Probabil că și tu ai crescut cu rețete aromate de tocănițe, savurate cu murături și pâine proaspătă. Chiar dacă aceste mâncăruri sunt obișnuite în zona noastră, ele nu ies mereu ca la carte, fie din cauza faptului că sotrimentul de carne nu e ales sau gătit corect, fie că sosul ori legumele sunt preparate greșit. Așadar, dacă prima regulă pentru o tocăniță perfectă este chiar alegerea corectă a sortimentului de carne Black Angus, prezentată mai sus, cea de-a doua este puțin mai complicată. Este vorba despre gătirea corectă a cărnii, ceea ce înseamnă că trebuie să folosești carne proaspătă, nu congelată și că ea trebuie ținută câteva ore la temperatura camerei, nu aruncată în pripă în oală. În plus, e ideal să tragi carnea puțin la tigaie înainte de a urma orice rețetă, pentru a te asigura că-și păstrează sucurile delicioase înauntru.

Ciorbe și delicatese

Un alt fel de mâncare pe care sigur o apreciai și tu în copilărie este ciorbița de văcuță. Pentru că este vorba despre o ciorbă delicioasă, sățioasă și cu multe beneficii pentru sănătate, ea a devenit un aliment simpatic până și ca denumire. Până la urmă, ciorba de burtă a rămas ciorbă, dar cea de vită a devenit ciorbiță de văcuță! Picioarele și capul sunt bucățile potrivite pentru orice ciorbă, iar rasolul, capacul și nuca pot fi adăugate de cei care își doresc un gust intens de carne Black Angus. Însă atunci când vine vorba de o adevărată delicatesă, coada este cea mai potrivită. Dincolo de aspectul tradițional al acestei delicatese, ea conține și oase și cartilagii și măduvă și carne, fiind deci ideală pentru ciorbă.

Nu uita că bucuria gătitului înseamnă în primul rând joacă și experimentare. Iar dacă ai la dispoziție carne de vită de înaltă calitate și informații pe măsură, nimic nu te poate opri să transformi joaca într-un experiment culinar savuros.

6 RĂSPUNSURI

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] încălzește în prealabil. Carnea tocată, ceapa, țelina și sarea se trag la tigaie până la gătire, aproximativ 7 minute. Se amestecă totul cu ardeii tocați, jumătate din sosul de roșii și […]

  2. […] delicios este 75% carne curată și 25% grăsime de vită Black Angus. Având în vedere că acest sortiment de carne este marmorat, se acceptă și un procent de până la 15% grăsime, însă nu mai puțin. De ce […]

  3. […] de o cultură dezvoltată pentru steak în România, precum în alte țări. Însă, apariția unor sortimente desosebite de carne vită pe piață, cum este cea Black Angus, precum și deschiderea unor […]

  4. […] să lipsească din farfurie. Indiferent de ce ai dori să gătești este important să știi cum să gătești carnea în funcție de sortiment. Gata în numai câteva minute, de el depinde gustul unui preparat cu adevărat surprinzător. […]

  5. […] Află cum gătești carnea de vită în funcție de sortiment! […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns