Cele mai frecvente greșeli pe care le faci când gătești carne de vită

A pune în farfurie friptura perfectă nu este atât de simplu pe cât pare la prima vedere. Gătitul poate fi dificil dacă nu ții cont de anumite sfaturi sau trucuri simple. În plus, e păcat să tratezi superficial o bucată de carne maturată ca la carte și cu un marbling perfect. Citește mai jos un top al celor mai frecvente greșeli pe care le faci când gătești carne de vită Black Angus și ce se întâmplă dacă o dai în bară. 

Nu alegi sortimentul potrivit 

La ferma de vite Angustos încercăm să vă oferim o carne de cea mai bună calitate, dar nu este suficient pentru un rezultat final satisfăcător! Calitatea preparatului final depinde de ingredientele folosite, așa că primul pas spre o masă delicioasă începe de la măcelărie sau magazin. Găsirea celui mai bun produs este aproape întotdeauna cea mai grea parte a gătirii unei fripturi delicioase. Pentru un steak clasic, ai nevoie de doar trei ingrediente: carne de vită Black Angus, sare și foc.

Grăsimea este cea care dă aromă steakului, așa ca lasă prejudecățile la o parte, caută un sortiment superior și evită astfel una dintre cele mai frecvente greșeli când gătim carne de vită. Steakul perfect trebuie să fie roșu aprins și cu un aspect marmorat. Pentru grătar, grosimea perfectă este de aproximativ 2 cm, astfel vei obține o crustă delicioasă la exterior, fără a supraîncălzi interiorul.

Dacă nu alegi sortimentul potrivit de carne tipului de gătire, nu vei pune în valoare aroma deosebită a cărnii, iar preparatul va fi unul mediocru.

Pui carnea din frigider direct pe grătar

Una din cele mai frecvente greșeli când gătești carne de vită Black Angus este graba de pune carnea pe foc direct de la frigider. Cei mai buni chefi recomandă ca fripturile să stea cel puțin o oră, până când acestea ajung la temperatura camerei. 

Dacă uiți acest aspect important, carnea se va arde în exterior, iar transferul termic spre interior se va realiza cu greutate. Rezultatul sună destul de cunoscut: friptura arată excelent la exterior, dar interiorul rămâne crud. Se mai pune pe foc, exteriorul se arde, interiorul abia se gătește. Ai prins ideea.

Există o singură excepție de la această regulă, atunci când bucata de carne este subțire. În acest caz, dacă o pui pe foc direct de la frigider se va crea un fel de „zonă tampon” între sursa de căldură și interior, riscul de a avea o friptură overcooked fiind eliminat.

Folosești sare măruntă și întotdeauna insuficientă 

Sarea grunjoasă de mare este întotdeauna o alegere sigură atunci când condimentăm friptura de vită. Marii chefi ai lumii folosesc sarea kosher, un sortiment de sare de mare nerafinată, cu o granulație mare.

În ceea ce privește cantitatea, regula de bază este foarte simplă: când ai impresia ca ai pus suficientă sare, mai adaugă puțină. Aceeași regulă este valabilă și în cazul piperului. 

Lipsa condimentelor este una din cele mai frecvente greșeli când gătim carnea de vită, mai ales în cazul unui sortiment atât de special precum Black Angus. Amintește-ți că o mare parte din parte din acestea se pierd în timpul gătirii și nu ajung să se absoarbă în friptură. Rezultatul? Un steak cu un aspect grozav dar fără gust.

Joci ping-pong sau gătești? Lasă carnea în pace, chiar și după ce e gata 

Chiar dacă tentația e mare, ferește-te să întorci carnea de mai multe ori. Ca să te convingem că avem dreptate, îți putem vorbi de „reacția Maillard”, un nume sofisticat pentru procesul chimic ce are loc atunci când preparăm termic un aliment. Dar pentru că nu suntem la ora de chimie și pentru că ești hotărât să nu mai faci greșeli frecvente atunci când gătești carne de vită Black Angus, o să lăsăm aminoacizii și zaharidele pentru altă dată.

Întoarce friptura o singură dată, respectând timpul de gătire în funcție de rezultatul dorit: rare, medium sau well-done. Dacă te hotărăști să nu joci ping-pong cu friptura pe care te-ai chinuit atât de mult s-o alegi, vei avea parte de un răsfăț culinar: caramelizată și crocantă la exterior, suculentă la interior. 

De asemenea, după ce ai luat friptura de pe foc, nu te arunca asupra ei precum un barbar după 10 ani în exil. Lasă carnea „să se odihnească” în farfurie și nu uita că procesul de gătire continuă câteva minute bune după ce ai stins focul. În acest timp, sucurile delicioase din carnea de vită vor rămâne acolo, grație colagenului din interior care le va îngroșa. Privește partea bună: ai 10 minute să te minunezi de rezultat și să-l postezi pe Instagram. Dooh!

Tratează cu respect bucata de carne pe care o ai în față, alătură-i un vin recomandat și te va recompensa cu o experiență culinară delicioasă și foarte sănătoasă. Nu uita să consumi carnea de vită cu garnituri sănătoase și eventual cu un soi bun de vin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *