Hamburgeri - cele mai cunoscute 10 recorduri

Hamburgeri – cele mai cunoscute 10 recorduri

Hamburgerul este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare ce conțin carne de vită. Se spune că prima chiflă cu chiftea de carne în mijloc a fost vândură în Hamburg (de aici venind și denumirea), însă „celebritatea” a fost cunoscută în Statele Unitea ale Americii, în cadrul diverselor târguri. 

Deși este considerat un produs de tip „fast food”, așa cum vei vedea mai jos, hamburgerul este servit și în restaurante de lux. Iată 10 recorduri care au ca subiect acest deliciu:

Cel mai mare hambuger cântărește peste o tonă!

Cel mai mare hamburger din lume a cântărit 1.164,2 kilograme, fiind „opera” unei echipe de bucătari germani: Wolfgang Leeb, Tom Reicheneder, Rudi Dietl, Josef Zellner, Hans Maurer și Christian Dischinger. 

Recordul datează din data de 9 iulie 2017, ingredientele fiind carne (1000 kg de vită bavareză), roșii (80 kg), salată (60 kg), castraveți (60 kg), ceapă (60 kg), sos de hamburger (20 kg), sare (18 kg), piper negru (2 kg), brânză (100 kg), muștar (10 kg). Toate acestea au fost plasate într-o chiflă la prepararea căreia au fost folosite făină (60 kg), zahăr (0,6 kg), sare (1,2 kg), ulei (4,2 kg), praf de copt (1,8 kg), ouă (4,2 kg), drojdie (1,8 kg), apă (32,4 litri). Ai notat rețeta? :))

La realizarea recordului au contribuit 300 de persoane. Hamburgerul a fost mâncat pe loc, iar banii strânși prin vânzarea porțiilor au fost folosiți în scopuri caritabile.

Cel mai scump hamburger gigantic poate fi cumpărat în Oregon

Cel mai scump hamburger care poate fi cumpărat de publicul larg este vândut în Corvallis (Oregon, SUA), la  Juicys Foods și la Ovations Foodservices, restaurante care aparțin de Juicys Outlaw Grill. Burgerul costă 5000 de dolari, cântărind 352,5 kg. Desigur, nu poate fi preparat pe loc. Comanda trebuie plasată cu cel puțin 48 de ore înainte. Primul hamburger de acest fel a fost vândut în 2011, în prezența celor  de la „Cartea Recordurilor”.

Cel mai scump hamburger normal

Totuși, dacă ești un om normal, cu familie normală, nu ai ce să faci cu un hamburger de peste 350 de kilograme. Ei bine, cel mai scump hamburger cu gramaj mediu este cel vândut de restaurantul Serendipity 3, din New York. În meniu, există „Le Burger Extravagant”, preparat din vită japoneză Waygu, trufe negre, unt de trufe, ou prăjit și brânză cheddar James Montgomery. Prețul unui hamburger este de 295 de dolari! În acest restaurant de lux au fost filmate scene din filmul „Serendipity”. Tot acolo, un hot dog costă 69 de dolari.

Cei mai mulți hamburgeri preparați într-un minut

Pe 29 martie 2021, englezul George Butler a asamblat 8 hamburgeri într-un singur minut. În acest timp, el a tăiat și chiflele cu diametrul de 10,16 cm, care erau întregi. În interiorul fiecărei chifle a pus o chiftea de 90,7 grame, salată și roșii. Recordul a fost înregistrat pentru Fun Kids Radio, un canal digital de radio pentru copii. Din partea Guiness Book, la încercare a fost prezent Prav Patel, un tip foarte strict. 

Recordul pentru cei mai mulți hamburgeri asamblați într-o oră îi aparține grecului Akis Petretzikis, care în iunie 2019 a pregătit 3.378 de hamburgeri în Salonic. Evenimentul a fost chiar ultimul dintr-o serie susținută de Petretzikis într-un turneu de două săptămâni prin Grecia.

Cei mai mulți hamburgeri mâncați în trei minute

Japonezul Takeru Kobayashi a mâncat 12 hamburgeri medii în trei minute pe 11 iulie 2014, în Milano (Italia). Fiecare hamburger cântărea aproximativ 120 de grame, o chiflă fiind de 50 de grame. Kabayashi a avut voie să folosească un singur condiment și a ales maioneza. 

Performanța a fost transmisă în direct, în timpul emisiunii „Lo Show dei Recordi”. Imediat, s-au găsit „viteji” care să susțină că ei pot mânca mai mulți hanburgeri în 180 de secunde, dar nu au reușit când au avut de dat „proba practică”. Încă ceva: japonezul recordman nu este un supraponderal, ci are „pătrățele”.

Cei mai mulți hamburgeri mâncați într-un minut

Un filipinez, Ricardo Francisco, deține recordul pentru cei mai mulți hamburgeri mâncați într-un minut. Asiaticul a dat gata șapte hamburgeri de 107 grame în 60 de secunde. 

Concursul, monitorizat de Guiness Book, a fost găzduit de Pasay City din Manila, care a invitat zece dintre cei mai mari mâncători din hamburgeri din țară. Participanții nu au avut voie să bage mai multe chifle deodată în gură. În plus, erau obligați să țină în permanență un pahar cu apă într-o mână. Pe fiecare hamburger putea  fi adăugat un singur condiment.

Cel mai înalt hamburger mâncat pentru Cartea Recordurilor

În restaurantul Fatburger (Burbank, California), Naader Reda a mâncat un hamburger care era compus din 18 chiftele puse una peste alta. Se întâmpla în anul 1917, iar peformanța nu a reprezentat o surpriză foarte mare, pentru că același Reda era deținătorul recordului pentru cei mai mulți hamburgeri de la McDonalds mâncați „pe nerăsuflate”: 20, în iunie 2014. La un articol despre acest din urmă record, cineva a comentat în 2016: „Anul acesta poate să mănânce 30 de hamburgeri fără probleme, la cât de mult au fost micșorați, pentru a fi vânduți la același preț”.

Cei mai mulți hamburgeri mâncați în zile consecutive

Un american a mâncat câte doi hamburgeri în fiecare zi, din 1972 până în 2021. Pentru a dovedi că nu spune povești, Donald Gorske din Wisconsin a păstrat toate chitanțele de la cumpărăturile zilnice. În total, în perioada menționată, a mâncat 35.700 de hamburgeri. Fidelitatea sa nu a trecut neobservată, restaurantul botezând un hamburger cu numele clientului.

Cea mai mare colecție de obiecte cu formă de hamburger

Harry Hamburger este posesorul celei mai mari colecții de obiecte în formă de hamburger. Casa din Daytona Beach a „regelui burger-ului” este plină cu peste 4.000 de articole care imită forma și culoarea acestui preparat, de la pat, la masă, jucării, perne, farfurii ș.a.m.d. 

Cel mai de preț obiect al colecției este o motocicletă care are la bază un hamburger, pe care a construit-o în doi ani, cu mâinile sale. Guiness Book a confirmat că nu mai există niciun alt om în lume cu o asemenea colecție.

Cel mai mare burger vegan

În 2021, zece angajați ai Finnebrogue Artisan (Irlanda) au preparat un burger vegan cu diametrul de 1,2 metri, care cântărea 162,5 kilograme. Au fost folosite 10 kilograme de roșii, 4,5 kilograme de salată, două kilograme de ceapă, 5 kilograme de soia, 5 kilograme de castraveciori, 5 kilograme de sos și alte ingrediente. Burger-ul a fost tăiat în mii de porții împărțite oamenilor fără adăpost.

 

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.