Istoria rasei Black Angus – Caracteristici, origini

Istoria rasei Black Angus – Caracteristici și origini

Rasa de vite Black Angus este în TOP 3 cele mai cunoscute rase de vite din Irlanda și își are originile în Scoția, în comitatele Angus și Aberdeen. Vitele din Irlanda sunt 100% Black Angus, desigur acest lucru se datorează faptului că provin din strămoșii lor de rasă Black Angus crescuți în Scoția, această țară fiind aproape de Irlanda, are frontieră terestră cu Irlanda de Nord.

Rasa de vite este cunoscută și cu numele de Aberdeen Angus sau simplu Angus, după denumirea orașului Aberdeen și Angus. În prezent, Aberdeen Angus reprezintă una dintre cele mai renumite rase de carne de vită din lume, recunoscută pentru calitatea sa superioară. Rasa a fost dezvoltată la sfârșitul sec. al XVIII-lea în Forfarshire, în prezent cunoscut cu numele de Angus. Comitatul Angus a avut denumirea de Forfarshire din sec. al XVIII-lea până în anul 1928.

Aberdeen Angus este o rasă de taurine fără coarne, animale care au un aspect impresionant, crescute îndeosebi pentru producția de carne. Încă de la început rasa a fost apreciată și pentru culoarea sa neagră. Această rasă deosebit de productivă, rezistentă și ușor de întreținut, a fost creată în nord-estul Scoției, în sec. al XVIII-lea.

Cine sunt fondatorii rasei Black Angus?

  • Hugh Watson (1789-1865) a produs vite de o calitate extraordinară, perfect definite ca rasă. Hugh Watson este considerat fondatorul rasei pentru că a avut o contribuție esențială în selectarea celor mai bune animale negre. În anul 1842, în turma sa de animale s-a născut taurul Old Jock care a fost preferat de el. De asemenea, el a apreciat foarte mult și o femelă care a trăit 35 de ani și a fătat 29 de viței. El a numit-o Old Granny.
  • William Mc. Combie (1805-1880) a avut o fermă impresionantă în anul 1842. El a produs bovine de o calitate foarte bună ce au impresionat Anglia și Franța. Astfel reputația rasei Angus a fost cunoscută și în alte țări ale lumii.
  • În timp rasa Aberdeen Angus a fost răspândită în toată Scoția, în Anglia și Irlanda.
  • În anul 2005, rasa Black Angus a devenit cea mai populară rasă de carne de vită din SUA. În acel an erau înregistrate peste 300.000 de animale.
  • Treptat rasa Black Angus s-a răspândit și în Africa de Sud, Norvegia, Brazilia, Spania, Germania, Danemarca, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Argentina.
  • La mijlocul sec al XX-lea a devenit cunoscută și rasa de vite Red Angus.

Potrivit istoricilor și imaginilor care apar pe sculpturile preistorice din comitatul Aberdeen și Angus, această rasă de vite fără coarne a existat în Scoția înainte de sec. al XVIII-lea, la finele acestui secol ea fiind de fapt dezvoltată. Inițial rasa Aberdeen Angus din Scoția cuprindea taurinele Aberdenn, Angus, Banff și Kincardine, care erau distincte. Aceste taurine femele nu erau toate negre. Și totuși culoarea nativă a rasei pure este neagră. La unele animale, ugerul era alb.

Black Angus în România

În perioada 1958-1961 rasa Aberdeen Angus a apărut în România. Au fost aduși tauri pentru a fi folosiți la încrucișări cu vaci din rasele locale, din rasele Bălțata Românească, Brună, Holstein. S-a dorit obținerea unor hibrizi care vor avea rezultate excelente pentru producția de carne.

În anul 2008 au fost aduse la o fermă de lângă Sibiu taurine Aberdeen Angus din Germania. Astfel, în acea perioadă în țara noastră au fost doar 120 de taurine Angus, dar treptat numărul lor a crescut semnificativ, depășind 15.000 de capete (din care mai mult de jumătate sunt rasă pură, restul fiind hibrizi ai acesteia). Acest lucru s-a datorat faptului că, în următorii ani, alți fermieri au decis că merită să cumpere taurine din această rasă Aberdeen Angus, aceastea fiind apreciate pentru calitatea deosebită a cărnii marmorate (cu un conținut scăzut de colesterol). În doar câțiva ani numărul de animale a depășit 28.000 în țara noastră.

Caracteristicile rasei Black Angus

Vitele rasei Black Angus sunt negre, nu au coarne, sunt ușor de crescut și întreținut, nu sunt atât de pretențioase ca alte rase, ceea ce este foarte important pentru fermieri. Specialiștii spun că vitele au un aspect deosebit, sunt de dimensiuni medii, pot avea greutatea de 280-320 kg, uneori și mai mare (poate ajunge la 500-550 kg). Există ferme în străinătate care au vaci Angus de talie mare care ajung la 850 kg. În general taurii sunt mai robuști, cântăresc mai mult comparativ cu femelele, pentru că au sistemul muscular mai dezvoltat.

Vitele Black Angus sunt robuste, rezistente la factorii de mediu nefavorabili, la boli și la variațiile de temperatură. Aceste animale sunt adaptabile, rezistă chiar și la temperaturi extreme, la -40 grade Celsius, dar și la +40 grade Celsius. Randamentul de sacrificare este de 65-70%, iar fătările sunt ușoare. Tehnologia de creștere este simplă, iar costurile sunt destul de scăzute. Aceste animale se adaptează bine chiar și în condiții de minimă întreținere.

Vitele Black Angus au un aspect rustic, dacă sunt hrănite corespunzător cresc foarte repede, lucru apreciat de fermieri. În opinia specialiștilor, sporul zilnic la această rasă de vite este de 1,3 kg/zi sau chiar 2-2,5 kg/zi.

Despre aceste animale se spune că sunt ușor de crescut, se calmează ușor. Femelele au un instinct matern foarte puternic, pentru a-și apăra vițeii sunt în stare să lovească terenul pe care se află ei. Ele produc o cantitate mai mare de lapte până la înțărcarea vițeilor. Sunt animale rezistente, se maturizează timpuriu și sunt fertile. Vițeii au capacitatea de a se ridia în picioare din primele momente de la naștere și apoi încep să caute ugerul pentru a se hrăni cu lapte.

De ce această rasă Black Angus a devenit atât de apreciată în lume?

Rasa Black Angus are o reputație deosebit de puternică în întreaga lume. Fermieri o apreciază pentru că este o rasă care poate aduce venituri și să susțină ferma, iar consumatorii de carne de vită o apreciază pentru gustul deosebit și extra beneficiile pe care le oferă pe partea de sănătate.

Carnea provenită de la aceste vite are un aspect marmorat creat de fâșiile de grăsime, respectiv de grăsimea intramusculară, care o face să fie superioară carnei de vită comune. Este o carne plină de aromă, delicioasă, este ușoară, slabă, fragedă și suculentă.

Află aici cum se gătește corect carnea de vită Black Angus în funcție de sortiment!

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns