Cum preparăm carnea de vită în funcție de sortiment

Cum preparăm carnea de vită în funcție de sortiment

Descoperă care sunt cele mai bune modalități de a prepara carnea de vită în funcție de sortiment.

Într-o lume în care mii de rețete și tutoriale sunt la numai un click distanță, încă există foarte mulți oameni care se simt puțin intimidați de atunci când vine vorba să prepare carne de vită. Descoperă în continuare cele mai bune modalități de a prepara carnea de vită în funcție de sortimentul ales. 

Metoda de gătire vs sortiment – cum îți faci viața mai ușoară

Poate fi copleșitor atunci când ne gândim că există atât de multe moduri diferite de a găti carnea de vită Black Angus, însă acestea se pot împărți foarte ușor în două tipuri principale de preparare: căldură uscată și căldură umedă. 

Prepararea pe bază de căldură uscată presupune utilizarea aerului cald, a unui aparat de gătit sau a unei ustensile, fără adaos de lichid. Aici ne gândim la prăjire, frigere sau sotare. Gătirea cărnii de vită pe bază de căldură umedă implică prezența din abundență a unui lichid. Aici ne gândim la ciorbă sau tocăniță. 

Motivul pentru care am împărțit modalitățile de preparare în două categorii este pentru că trebuie întotdeauna să alegem tipul corect de metodă de gătit în funcție de sortimentul pe care îl avem în față. Odată corelată metoda de gătire și sortiment gătit, restul devine ușor.

Să le luăm pe rând!

Fierbere – Ciorbă/supă

Pentru cei care doresc să obțină o supă delicioasă de vită sau o tocăniță fără pereche, trebuie să aleagă tăieturi din zona pulpei sau a spatei. Aici putem menționa capacul, fricandoul sau nuca. Totodată, pentru acest tip de gătire care presupune o fierbere prelungită a cărnii de vită, mai sunt recomandate rasolul cu os, picioarele, capul, dar și coada. Da, nu e o glumă! Coada de vacă se taie perpendicular și este ideală pentru supă, având în compoziție oase, cartilagii, măduvă și carne. 

Fierbere – Tocăniță

Cei care vor să obțină o tocăniță delicioasă pot alege fleica, o tăietură foarte fragedă dacă provine de la  o vită Black Angus tânără. Fleica este perfectă pentru tocănițe sau alte preparate cu sos. Ca și în cazul ciorbelor, o tocăniță de vită excelentă se poate obține și din tăieturi ale pulpei sau a spatei.

Frigere – steak

Dacă despre secretele unui steak perfect am scris aici, hai să vedem ce sortimente alegem pentru a ajunge la un asemenea rezultat. Pentru prepararea pe grătar, fie că folosim ca sursa de căldură cărbuni sau gaz, cele mai bune bucăți provin din regiunea costelor laterale și a spatelui, din mușchii short loin și tenderloin și din bucățile similare. Un steak delicios se obține din: mușchi tenderloin, vrăbioară, antricot sau cotlet, chiulotă, coaste, fleică, piept. 

Prăjire – tigaie

La fel ca și în cazul unui steak obținut pe grill, cele mai potrivite sortimente pentru gătire la tigaie sunt antricotul, cotletul, mușchiul tenderloin, sirloin, vrăbioara și fleica, la care se adaugă gâtul, ceafa, bletul și capul de piept. Unul din secrete atunci când gătim la tigaie este să așteptăm până când aceasta se încinge suficient. La fel ca și în cazul grătarului, poți testa cu ușurință temperatura: ține mâna deasupra tigăii; dacă poți număra până la 3, dar nu mai mult, atunci ai temperatura ideală. 

Cuptor – slow cooked

Friptura de vită la cuptor presupune o prepararea termică îndelungată, așa că trebuie să alegem cu atenție sortimentul. Cele mai bune bucăți pentru coacerea la cuptor sunt cele fragede, cum ar fi mușchiul tenderloin sau antricotul. Este important de reținut că aproape toate sortimentele merg preparate astfel.

Pentru un rezultat spectaculos, nu uita să condimentezi carnea înainte. De exemplu, dacă o freci cu sare și piper, friptura va avea un gust foarte bogat. Tododată, este recomandată utilizarea unui termometru pentru carne.

Burgerul perfect – la grătar, cuptor sau tigaie

Burgerul perfect se obține din o treime carne vită și o treime grăsime, astfel este ideal pentru a fi preparat la grătar sau la tigaie. Totuși poți opta și pentru pregătirea la cuptor, rezultatul fiind unul delicios. Dacă ai posibilitatea, prepară singur, acasă, compoziția de burger sau alege un preparat calitativ precum cel din carne de vită Black Angus. 

Să gătești carne de vită nu este deloc greu, mai ales după ce ai ales sortimentul potrivit în funcție de modalitatea de prepapare. În plus, multe sortimente sunt destul de „iertătoare”, ceea ce înseamnă că gustul va fi minunat, chiar dacă ești începător.

3 raspunsuri
 1. Dinu Theodor says:

  Buna ziua, in primul rand va felicit pt acest site. In al doilea rand as dori sa stiu daca aveti distributie in Bucuresti si daca da, unde. Numai bine si spor in toate.
  Dinu

  Răspunde
  • admin says:

   Bună Dinu, din cauza perioadei dificile din ultimul timp s-a întârziat finalizarea construcției fermei mari, abia în anul 2021 vom putea face primele livrări. Vom comunica acest lucru pe paginile oficiale Angustos de pe rețelele sociale și pe blogul nostru.

   Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

 1. […] Carnea de vită este considerată de către nutriționiști cea mai sănătoasă carne roșie datorită conținutului său bogat în proteine, grăsimi “sănătoase”, vitamine, minerale și amino acizi. Aceste elemente joacă un rol vital în asigurarea unei stări optime de sănătate și în rândurile de mai jos îți spunem de ce. […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *