Proprietăți nutritive carne de vită Black Angus

Proprietăţi nutritive ale cărnii Black Angus

O dietă echilibrată înseamnă întotdeauna o nutriție completă, fără lipsuri sau excese. În ultimii ani, sortimentele de carne de vită  au intrat încet-încet în preferințele românilor, după ani în care pe masă s-au aflat aproape exclusiv sortimente de pui sau porc.

Odată cu „adoptarea” cărnii de vită, oamenii au început să aprecieze soiuri speciale, cum ar fi cel Black Angus, o carne de înaltă calitate cu un nivel scăzut de colesterol și calități nutritive de excepție. Să descoperim cele mai importante beneficii pentru sănătate ale cărnii de vită.

Grăsimi bune versus grăsimi rele. Mituri și omisiuni

Majoritatea oamenilor consideră că doar peștele, curcanul sau carnea de pui sunt sănătoase, evitând complet carnea roșie sau alegând doar bucăți foarte slabe. Acesta este rezultatul unor campanii de informare în care se pune accentul pe conținutul de grăsimi saturate din acest aliment.

Există totuși două erori de gândire atunci când vorbim de grăsimile din carnea roșie și calitățile nutritive ale cărnii Black Angus. 

Primul aspect pe care trebuie să-l știm este că aproape jumătate din grăsimea din carnea de vită este o grăsime mononesaturată numită acid oleic, aceeași grăsime sănătoasă benefică inimii care se găsește și în uleiul de măsline.

În al doilea rând, cea mai mare parte a grăsimilor saturate din carnea de vită scade riscul bolilor cardiovasculare, fie prin reducerea colesterolului LDL (rău), fie prin înclinarea raportului colesterolului total către colesterolul HDL (bun).

În plus, conținutul de acizi grași Omega-3 din acest tip de carne reduce riscul de obezitate, diabet și cancer.

Având o culoare roșie intensă, carnea de vită Black Angus prezintă un marbling foarte fin, creat de straturile subțiri de grăsime intramusculară. Grăsimea distribuită uniform înseamnă un produs de calitate superioară, carnea fiind aromatizată și sănătoasă. 

L-carnitină, antioxidanţi și alte denumiri de care ai fugit la chimie

Cu riscul de a deveni puțin prea tehnici, nu putem vorbi de calitățile nutritive ale cărnii Black Angus fără să amintim de alte efecte benefice pentru organism. 

Carnea de vită este un aliment cu o concentrație mare de L-carnitină, un nutriment natural care joacă un rol esenţial în metabolismul energetic al corpului. Numeroase studii au arătat efectele benefice ale L-Carnitinei asupra bolilor muşchiului cardiac, depunerilor de grăsime în inimă sau aritmiilor cardiace. În plus, aportul acestei substanțe este benefic femeilor însărcinate, precum și persoanelor care vor să slăbească.

O porție suculentă de friptură de vită asigură aportul de Glutation, supranumită și „proteina vieții”. Această proteină, prezentă în aproape toate celulele organismului, are rol puternic antioxidant și de eliminare a toxinelor. Glutationul din carnea de vită ajută la protejarea fiecărei celule din corp împotriva leziunilor celulare, cauza multor boli cronice.

Carnea este foarte bogată în proteine, are peste 20 de gr de proteină la 100 gr de carne fiind o alegere destul de frecventă în rândul pasionaților de sport și fitness.

Un alt beneficiu al consumului de carne de vită este aportul de Carnosină, un aminoacid regăsit în special în mușchii scheletici, în mușchii cardiaci și în creier. Carnosina are multiple roluri importante în sănătatea organismului. Studiile arată ca această substanță crește forța și rezistența musculară, întărește imunitatea, reduce inflamațiile și chiar protejează împotriva formării cataractei. 

Carnea Black Angus este bogată în vitamine și minerale

Calitățile nutritive ale cărnii Black Angus sunt incontestabile, aceasta fiind bogată în vitamine și minerale, printre cele mai importante fiind complexul de vitamina B. Astfel, fiecare porție de friptură de vită conține cantități importante de Vitamina B2, B3, B6, B5, B12. 

Vitamina B12 este un nutriment esențial pentru organism, singura sursă fiind produsele de origine animală. Cu un rol deosebit de important în prevenirea anemiei, această vitamină ajută la buna funcționare a sistemului nervos central și atenuează stările de anxietate sau depresie. 

Pe lângă complexul de B-uri, carnea de vită conține cantități importante de Vitamina E, Vitamina D și Vitamina K. Vitamina D asigură un sistem imunitar puternic, având un rol major în dezvoltarea oaselor, a dinților, precum și în prevenirea osteoporozei.  

Dacă te uiți prin supermarket la raftul de suplimente nutritive, află că există o modalitate mult mai plăcută să asiguri organismului necesarul de minerale: o friptură delicioasă de vită. Bogat în fier, fosfor, seleniu și zinc, acest tip de carne îți asigură o nutriție echilibrată, fiind un aliat puternic împotriva anemiei. 

În plus, sortimentele superioare de carnea de vită conțin fier hem, o formă ușor digerabilă a fierului și care se absoarbe repede în organism. Extrem de important pentru sânge, fierul combate anemia, menține starea de bine și rezistența sistemului imunitar.

În ansamblu, calitățile nutritive ale cărnii Black Angus recomandă acest sortiment oricui își dorește o dietă sănătoasă și echilibrată, fiind unul dintre cele mai complexe alimente din dieta umană și având multe beneficii pentru sănătate.

4 raspunsuri

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] dar și baza pentru o alimentație corectă și echilibrată. Multe persoane nu realizează că în carnea roșie găsim vitamine absolut necesare echilibrului fizic și psihic, precum cele din grupul B. Magneziul, Zincul și […]

  2. […] bine să alegi carnea de vită Black Angus. De ce este așa de bună această carne? Pentru că este bogată în nutrienți – vitamine, minerale, antioxidanți, acizi grași Omega-3, proteine de… – despre care cercetătorii consideră că sunt foarte importanți pentru menținerea […]

  3. […] datorat grăsimii intramusculare, este fragedă, suculentă și totuși ușoară. Este bogată în nutrienți și aminoacizi. Are colesterol […]

  4. […] un stil de viață sănătos, se recomandă consumul de carne roșie, aceasta fiind bogată în nutrienți esențiali, însă trebuie acordată o grijă deosebită la cantitatea consumată, nu mai mult de 0,5 […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *