Ce spui de o rețetă cu limbă de vacă?

Ce spui de o rețetă cu limbă de vacă?

În acest articol îți oferim o rețetă delicioasă cu limbă de vacă și motive întemeiate pentru care e musai să încerci acest tip de carne. Probabil ai auzit că limba de vacă este o delicatesă, însă bănuim că aspectul ei te-a descurajat s-o încerci, nu-i așa? După ce vei încerca această rețetă pentru vită cel mai probabil vei regreta că nu ai încercat-o mai devreme.

Deși este considerată de mulți un organ, limba de vacă este de fapt un mușchi, cu o greutate de 1-2 kilograme. Limba este protejată de o membrană (pieliță) cu multe asperități, de aceea ea trebuie curățată temeinic înainte de a fi preparată pentru gătit.

De ce să încerci limba de vacă

  • Gustul este unul rafinat. Limba de vacă are gustul asemănător cu cel al altor cărnuri roșii cum ar fi file-ul mignon, însă mai gras și mai puțin intens decât acesta.
  • Conține numeroși nutrienți. La fel ca alte organe, limba conține nutrienți benefici pentru sănătate: vitamina B12, B2, B3, B5 și B6 și colină – un element solubil în apă, care nu este nici mineral, nici vitamină, dar care are un rol important în funcționarea ficatului, în dezvoltarea sănătoasă a creierului, precum și în metabolism.
  • Este și o sursă de zinc, de fier, fosfor și seleniu. Din cantitatea totală de proteină conținută de limbă, 14,6% este colagen, care are efecte pozitive asupra articulațiilor și pielii. E bine să știi că limba este sățioasă, circa 70% din calorii provenind din grăsime, motiv pentru care este indicat să o consumi cu moderație și nu în mod frecvent.
  • Limba este apreciată în numeroase bucătării de pe glob.  Din limbă se pot găti preparate variate de la supe la salate și până la sandvișuri. În Mexic se pune în tacos – preparatul, faimos de altfel, se numește “Tacos de Lengua”. În Belgia și Franța, limba fiartă se gătește cu ciuperci în sos Madeira, dar poate fi servită și cu un sos vinegretă. În restaurantele din Coreea și Japonia poți mânca limbă la grătar – japonezii numesc preparatul “gyūtan”. În bucătăriile rusă și ucraineană limba fiartă este servită adeseori alături de chrain – o pastă picantă făcută din hrean, de care se bucură și polonezii, germanii și austriecii. Puerto Rico are mai multe preparate pe bază de limbă – “Lengua al caldero” (limbă friptă la oală) și “Lengua rellena” (limbă umplută, înnăbușită) – fiind doar două dintre ele. Limba de vacă se găsește, de asemenea, în bucătăriile albaneză, argentiniană, braziliană, bulgară, britanică, indoneziană (“semur lidah” sau tocană din limbă de vacă), italiană (preparat tradițional în Piemonte și Liguria), lituaniană, filipineză, mongolă, persană, portugheză, turcă și, bineînțeles, în cea românească.

Rețetă cu limbă de vacă cu sos de ciuperci

O rețetă simplă care îți oferă o carne fragedă care se topește în gură. Sosul de ciuperci, savuros, este opțional, însă el intensifică aromele preparatului și de aceea îți recomandăm să îl încerci.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătit: 4 ore și 40 de minute

Ingrediente:

  • 1 limbă vacă de cca 1 kg și jumătate
  • 2 foi dafin
  • 1 linguriță boabe de piper
  • 1 linguriță mix de condimente

Pentru sosul de ciuperci:

  • 2 linguri unt
  • 2 cepe medii, tocate
  • 250 gr. ciuperci feliate
  • 2 căni de supă de carne de vită sau de carne de pui, puțin sărate
  • 1 linguriță sare kosher
  • ½ linguriță piper negru, măcinat
  • 1 linguriță amidon de porumb, opțional

Mod de preparare:

Cumpără limba dintr-un loc în care ai încredere că produsul este proaspăt. Black Angus este unul dintre cele mai gustoase sortimente de carne din lume și carnea poate fi achiziționată de la Ferma de vite Angustos.

Spală foarte bine limba cu ajutorul unei perii de bucătărie.

Pune-o într-o oală încăpătoare și acoper-o cu apă plată, îmbuteliată. Pune câteva boabe de piper și foile de dafin în apă. Poți folosi, dacă vrei, și alte condimente: usturoi zdrobit, câteva felii de ceapă sau ierburi ca oregano.

Lasă limba să fiarbă timp de 3 ore. Vei ști că e gata atunci când pielița care o protejează devine albă și carnea de sub ea se desprinde ușor cu ajutorul unui cuțit.

Scoate limba și pune-o pe un tocător. Las-o puțin să se răcească. Aici vine partea în care ai nevoie de îndemânare și răbdare: trebuie să îndepărtezi pielița fără să îți frigi degetele. Limba trebuie curățată cât timp este încă foarte caldă, altfel nu vei mai putea îndepărta pielița, mai ales de pe partea inferioară. Folosește un cuțit, o furculiță și degetele. Crestează cu cuțitul o mică fantă lângă vârful limbii, pe partea superioară a acesteia. Sub pieliță mai există un al doilea strat de țesut pe care îl poți îndepărta doar dacă se desprinde singur. În caz contrar, curăță doar primul strat de pieliță.

După ce ai terminat, taie limba felii.

O poți servi așa cum este sau cu sosul de ciuperci de mai jos pe care îl poți prepara astfel:

  • Într-o tigaie adâncă, pe flacără medie, pune untul și mișcă tigaia pe măsură ce acesta se topește pentru a-i acoperi suprafața.
  • Adaugă ceapa și amestecă din când în când timp de 10 minute sau până când aceasta se caramelizează.
  • Adaugă ciupercile și amestecă până când acestea se înmoaie.
  • Urmează supa de carne, sarea și piperul. Mărește flacăra și adu sosul la fierbere.

Adaugă feliile de limbă, care trebuie să fie acoperite de sos. Redu flacăra și lasă la înnăbușit sosul timp de 30 de minute, fără capac. Dacă vrei ca sosul să fie gros, cu 5 minute înainte de a termina de gătit, amestecă o linguriță de amidon de porumb cu 2 lingurițe de apă rece și adaugă-le în sos.

Voilà! Limba de vacă cu sos delicios de ciuperci este gata! Poți servi acest preparat alături de morcovi copți, sparanghel copt sau piure fin de conopidă. Dacă ți-au rămas felii de limbă fiartă, le poți tăia cubulețe și păstra în frigider timp de 3-4 zile în containere închise ermetic. Le poți servi reci sau reîncălzite la cuptorul cu microunde alături de murături, muștar, legume proaspete – un prânz delicios!

Cum mai poți găti limba de vacă

Bucățile de limbă fiartă pot fi tăiate cubulețe sau mărunțite, prăjite într-o tigaie până devin puțin maronii și adăugate în tacos.

Cubulețele pot fi adăugate într-un vas de tip “slow cooker” alături de legume proaspete și ierburi aromate. Poți folosi roșii, ceapă, usturoi, ardei gras roșu și verde, oregano, coriandru, paprika, sare, piper, chimion și, dacă vrei, ardei iute. Pune în “slow cooker” puțin din supa în care a fiert limba și lasă totul să se gătească încet, la foc mic timp de o oră sau două. Limba va deveni și mai fragedă și mai savuroasă în acest preparat plin de arome delicioase!

Cubulețele din limbă de vită pot fi folosite și ca topping pentru salate sau servite alături de legume sotate, de piure din cartofi dulci sau orez alb.

Indiferent de modul în care alegi să gătești limba de vacă, vei obține o mâncare sățioasă, fragedă și plină de arome intense!

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns