câtă carne de vită consumă românii?

Românii sunt mari consumatori de carne, câtă carne de vită consumă?

Conform unui studiu realizat de compania de cercetări de piață Nielsen, peste 90% dintre români consumă carne cel puțin o dată pe săptămână, iar 49% din ei includ carnea în meniul zilnic. Majoritatea tinerilor (18-24 de ani) preferă carnea de pui, în timp ce 72% dintre respondenții cu vârsta între 45 și 59 de ani mănâncă mai mult carne de porc. Există și o categorie importantă care consumă în special carne de vită, o carne de categorie superioară, mai scumpă decât celelalte două. Aproape 70% dintre români obișnuiesc să cumpere carnea proaspătă.

Cele mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică indică o creștere constantă a consumului de carne în țara noastră. Trendingul a fost foarte accentuat în perioada 2013-2018, când s-a înregistrat o creștere de 40% (de la 54 de kilograme la 77 de kilograme pe cap de locuitor), apoi a continuat până în prezent. O altă tendință este producția de carne de vită de calitate, precum Black Angus, în Europa de Est. Mulți fermieri din această regiune s-au inspirat din practicile celor occidentali și au început să crească rase superioare, renunțând, treptat, la conservatorism. În acest sens, sunt de remarcat avantajele pieței unice, care ușurează tranzitul produselor între țările din Uniunea Europeană.

Vita este bună pentru sănătate

Evident, o calitate superioară a cărnii implică și costuri mai mari de producție, care se reflectă în prețuri mai mari la raft. Acest aspect nu îi descurajează pe cumpărători, 30% dintre aceștia declarând că sunt dispuși să plătească mai mult pentru a mânca sănătos. Prețurile mari sunt asociate de mulți cu garanția unui produs „curat”, provenit dintr-o vită crescută „așa cum trebuie”.

Unul din patru români consideră că vita este bună pentru sănătate. Opinia este confirmată de nutriționiști, acest tip de carne având în compoziție vitamine și minerale care nu se găsesc în alte alimente într-o proporție atât de ridicată. De pildă, carnea de vită de calitate este o sursă importantă de fier, are un conţinut bogat în vitamina B, care ajută la formarea celulelor roşii, de zinc şi magneziu, necesare pentru susţinerea tuturor proceselor metabolice din organism şi pentru creşterea imunităţii, precum și de acid linoleic conjugat (CLA), un acid gras esenţial care are capacitatea de a scădea nivelul colesterolului LDL și de a împiedica absorbţia grăsimilor.

O porție de 100 de grame de carne de vită cu un conținut de 10% grăsime conține 217 calorii, 61% apă, 26,1 g proteine. 

Proteina animală din carnea de vită este de o calitate superioară, având toți cei 9 aminoacizi esențiali pentru buna dezvoltare a corpului. Carnea de vită de calitate superioară ajută la menținerea masei musculare, combate afecțiunile cardiovasculare, contribuie la prevenirea anemiei ș.a.m.d. 

Cele mai populare bucăți de vită

Revenind la obiceiurile de consum ale consumatorilor de carne din țara noastră, studiile au scos la iveală următoarele informații: românii preferă să consume carnea la prânz (42%), în weekend (17%) sau oricând au ocazia (23%), iar cei mai mulţi o preferă gătită la grătar (26%) sau la cuptor (23%). 

Peste 45% dintre clienţii unui magazin online de carne au confirmat că preferă carnea de vită. În prezent, potrivit estimărilor făcute de cei din industrie, în România se consumă anual aproximativ 20 de kilograme de carne de vită pe cap de locuitor. Printre bucăţile cele mai populare se numără antricotul, T-bone, muşchiul şi picanha. Aceasta din urmă este o bucată de carne aflată lângă coloana vertebrală, în apropierea cozii bovinei (capacul de la coadă), fiind foarte apreciată în special de românii care au trăit câțiva ani în străinătate, acolo unde s-au familiarizat cu ea.

Aproximativ două treimi dintre români cumpără carnea de la supermarket, iar ceilalți o procură de la băcănii, de la magazinele specializate, de la ferme sau de la surse private, de la „particulari” cu care se stabilește o relație de încredere peste timp. Jumătate dintre respondenţii unui sondaj realizat de o platformă de shopping au declarat că ar plăti cu până la 20% mai mult faţă de preţul de supermarket pentru carnea proaspătă de la ţară, iar 25% dintre eventualii clienți sunt dispuşi să plătească chiar şi mai mult.

Se pune tot mai mare accent pe calitate, nu pe cantitate

Această deschidere pentru carnea provenită de la fermele din mediul rural este conștientizată și de către autorități, care conlucrează la nivel european pentru stabilirea unor politici coordonate de susținere a sectorului. Aceste politici sunt reunite în Politica Agricolă Comună (PAC). „Modificările preferințelor consumatorilor, dar și preocupările pentru mediu sunt câteva dintre elementele care conduc la limitarea producției cărnii în Uniunea Europeană. Cercetătorii europeni se așteaptă ca în următorii 10 ani consumul de carne să scadă cu 1,1 kg. O nouă perspectivă arată că, după scăderea efectivelor de animale din UE, se preconizează ca și producția de carne de vită să  continue să scadă”, declara, anul trecut, europarlamentarul român Daniel Buda. 

Totuși, scăderea preconizată poate fi interpretată din două perspective. Pe de o parte, micșorarea puterii de cumpărare și aderarea la diverse diete care exclud carnea afectează producătorii. Pe de altă parte, deja se pune mai mult accent pe calitate, nu pe cantitate, iar cei care vor produce carne „mai sănătoasă” vor prospera. 

De obicei, cumpărătorii achiziționează mai multă carne proaspătă decât au nevoie pentru a pregăti mâncarea pe loc, astfel că o parte din bucata adusă acasă merge în congelator, împărțită în „pachețele” care urmează să fie folosite pe rând, în viitor. Există o categorie însemnată de consumatori care cer măcelarului să toace carnea de vită împreună cu pulpă de porc. Acest amestec este perfect pentru o gamă largă de preparate, de la chiftele  și perișoare până la sarmale, lasagna sau paste cu sos bolognez. 

În orice formă ar fi consumată, carnea de vită ocupă un loc important în meniul românilor, iar această realitate nu poate decât să indice preocuparea pentru un stil de viață sănătos.

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns