Ce soiuri de vin se recomandă alături de carnea de vită Black Angus?

Carnea de vită Black Angus și vinul roșu sunt o pereche excelentă la orice masă fiindcă o friptură suculentă echilibrează perfect astringența vinului și eliberează aromele savuroase de fructe. Problemele apar atunci când nu știm cum să alegem corect vinul. Sau când presupunem că avem nevoie de un somelier ori de câte ori ne dorim combinația perfectă. Adevărul este că există vinuri aromate create parcă special pentru vită. Descoperim împreună ce soiuri de vin se recomandă alături de această carne cu un gust remarcabil.

Vin roșu și carne de vită Black Angus

Știm deja că vinul roșu este cel potrivit pentru carnea de vită, dar ce soiuri de vin se potrivesc perfect cu aroma deosebită a cărnii Black Angus? Varianta la care recurg cei mai mulți este vinul lor preferat, dar adevărul este că rar e atât de simplu. Alegerea perfectă o putem face ținând cont atât de sortimentul de carne, cât și de modalitatea de preparare aleasă. Dacă ne dorim o combinație perfectă, trebuie să luăm în considerare câteva aspecte.

O friptură rare este impropriu denumită pe românește „în sânge”. Deși această variantă nu este atât de populară la noi, în ultima vreme gusturile s-au schimbat și s-au cizelat. Dacă alegem un plus de savoare și optăm pentru o friptură rare de carne de vită Black Angus, trebuie să știm că aceasta reduce gustul taninului din vin. Așadar alegerea ideală este un vin roșu, tânăr, bogat în taninuri și fenoli. Culoarea trebuie să fie intensă, purpurie sau rubinie. Pentru friptură rare se recomandă soiuri de vin precum Cabernet Sauvignon sau Malbec, care se potrivesc cu aroma savuroasă a cărnii. Intensitatea vinului trebuie, practic, să scadă proporțional cu gradul de gătire.

Carnea de vită Black Angus se potrivește foarte bine cu un vin roșu robust, dacă vorbim despre un sortiment de carne cu aspect marmorat, bogat în grăsime intramusculară. Syrah, Shiraz sau cupajele (amestecurile) Syrah, Grenache (Garnacha) și Mourvèdre sunt variantele ideale pentru orice antricot sau cotlet, fie el o friptură ribeye, un steak fraged sau un antricot la cuptor. Iar dacă alegem soiuri de vin potrivite cu o carne de vită mai slabă, Pinot Noir este cea mai potrivită variantă. Carnea bine rumenită, deci cu aromă ușor amăruie, cere un vin mai dulceag. Alegem soiuri de vin Cabernet Sauvignon mai dulci, precum Coonawarra, Napa Valley sau chiar Bordeaux pe măsură ce rumenim mai bine carnea de vită Black Angus.

Un pahar de vin alături de un preparat culinar din carne de vită Black Angus.

Specialităţi Black Angus și soiuri de vin speciale

Și sosurile contează! Un sos bogat sau o reducție de vin cere un soi de vin care să se ridice la același nivel de aromă și calitate. Malbec sau Bordeaux sunt soiuri de vin ideale pentru carnea de vită Black Angus însoțită de un sos roșu, savuros. Sosurile piperate interzic soiurile de vin dulci sau bogate în alcool. Asta se întâmplă fiindcă acestea din urmă potențează excesiv aroma piperului. Sosul bearnez cere un vin calitativ din Franța, Pinot Meunier, Noir sau Gris. Pentru un plus de originalitate și un gust interesant putem să încercăm și soiuri de vin alb – Meursault sau Chardonnay. Sosurile argentiniene sau din America de Sud, ca chimichurri, fac pereche bună cu soiuri de vin din Uruguay și Argentina.

Când vorbim despre specialitățile preparate din carnea de vită Black Angus, avem nevoie și de soiuri de vin speciale. Osso Buco este un preparat delicios de origine italiană care se gătește din rasol cu os. Dintre soiurile de vin ideale se remarcă Amarone, un vin nobil italian cu o istorie străveche, produs în regiunea Valpolicella. Când vorbim despre Steak tartare sau Biftec tartar, iar e recomandat să luăm în considerare soiuri de vin speciale. Pentru că aici carnea este 100% crudă, sunt recomandate vinuri roșii mai ușoare, savuroase, precum Beaujolais sau chiar cupaje rosé sau vinuri spumante.

Carnea de vită Black Angus are o aromă deosebită și un gust savuros. Soiurile de vin ideale alături ea sunt cele roșii, de culoare intensă, cu nuanțe violete și rubinii și postgust savuros, masculin. Există multe soiuri de vin roșu speciale, care merită să formeze o pereche unică cu un preparat culinar din cele mai fine cărnuri de vită.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Tratează cu respect bucata de carne pe care o ai în față, alătură-i un vin recomandat și te va recompensa cu o experiență culinară delicioasă și foarte sănătoasă. Nu uita să consumi carnea de vită cu garnituri sănătoase și eventual cu un soi bun de vin. […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns