De ce este important să cunoṣti
SORTIMENTELE BLACK ANGUS?
Este foarte important să știm să gătim corect carnea de vită altfel ne vom trezi cu impresia că sursa de carne nu este una bună. Probabil ați auzit pe mulți afirmând că nu le place carnea de vită pentru că este prea tare, asta se întâmplă când nu cunoaștem sortimentele și modul cum se recomandă pentru a fi gătite. Cu siguranță nu avem o tradiție a consumului de vită în România și asta pentru că din diverse motive de-a lungul timpului istoria ne-a împins spre consumul cărnii de porc și pui. Dacă mai luăm în calcul și numeroasele traduceri eronate sau formulări interpretabile ale limbii române, nici nu ar trebui să ne mire că mare parte dintre români nu știu să gătească corect carnea de vită. Este important să înțelegeți că fiecare sortiment de carne Black Angus trebuie gătit într-un anumit fel pentru a obține gustul, aroma și consistența dorită. Chiar dacă tot brânză este, nu puneți o brânză telemea sărată într-o prăjitură care necesită brânză dulce, rezultatul ar fi total nepotrivit și ați putea spune că prăjitura cu brânză nu este bună. Alegând metoda potrivită de gătire pentru fiecare sortiment veți avea parte de toate beneficiile oferite de carnea Black Angus înglobate într-o mâncare gustoasă, nutritivă și sănătoasă.
1. Muschi Tenderloin
Grătar
Tigaie
Cuptor
Este una dintre cele mai fragede carne de vită. Se poate pregăti și găti în foarte multe feluri: biftec, medalion, grătar, file mignon etc.
2. Antricot sau cotlet
Grătar
Tigaie
Cuptor
Poate fi cu os sau fără os. Cele de calitate au aspect marmorat, au grăsimea intramusculară împărțită proporțional printre mușchi. Seamănă cu ceafa de porc. Este potrivită pentru grătare sau poate fi gătită ca și friptură la cuptor. Din cele cu os se poate obține unul dintre cele mai gustoase și fragede steakuri.
3. Vrãbioarã
Grătar
Tigaie
Cuptor
Aspectul este unul neted și fără grăsime, fiind adesea confundat cu mușchiul tenderloin. Deși ca și calitate este mai inferioară antricotului se poate găti la cuptor sau pe grătar.
4. Pulpã
6. Spatã
Grătar
Tigaie
Cuptor
Ciorbe / Tocanita
Marinat
Fiind o zonă mai mare pulpa se poate împărți în 5 părți diferite: capac, fricandou, rasol alb și nucă și chiulotă. Este o carne slabă în general mai greu de gătit la foc mic pentru că provin din zone folosite intens la deplasare și la susținerea greutății corpului.
A. CAPAC.
Este musculatura internă a coapsei de pe partea de pulpă. Se recomandă pentru șnițel de vită, ciorbe de vită, gulaș, tocănițe sau se poate găti la cuptor.
B. FRICANDOU.
Este o tranșă mai groasă de carne din partea interioară a pulpei. Este o carne mai slabă ca și capacul. Recomandat pentru fripturi, tocănițe și alte preparate înăbușite.
C. CHIULOTA.
Provine din zona lombară și pulpa superioară. Are aceași calitate ca și vrăbioara însă la gătire are un gust mai intens. Iese un steak excelent din această parte.
D. NUCA.
Poartă această denumire din cauza formei sferice ușor turtită, fiind identificat cu bicepsul femural. Se poate prepara la cuptor, înăbușită, tocană, gulaș. Fiind o carne slabă și fragedă este bună și pentru ciorbe.
5. Garf (greabãn)
9. Gât și ceafã
10. Cap de piept
11. Piept
18. Blet
Grătar
Tigaie
Cuptor
Marinat
Aspectul este unul neted și fără grăsime, fiind adesea confundat cu mușchiul tenderloin. Deși ca și calitate este mai inferioară antricotului se poate găti la cuptor sau pe grătar.
7. Coaste inferioare
8. Coaste superioare
Grătar
Cuptor
Marinat
Coastele superioare sunt cele aflate spre fleică iar cele dinspre pieptul animalului sunt considerate cele inferioare. În aceste zone carnea este puțin mai tare dar cu un gust mai intens, probabil pentru că sunt bogate în grăsime și țesut conjunctiv. Cele superioare tind să fie mai fragede decât cele inferioare. De obicei se folosesc în mâncăruri cu gătire lentă, dar dacă vita este una tânără sau de calitate, se pot folosi și la grătare.
12. Fleicã
Grătar
Cuptor
Ciorbe / Tocanita
Marinat
Are aceași structură ca și carnea de pe coaste doar că nu au os. Dacă provine de la o vită tânără este suficient de fragedă pentru a fi gătită pe grătar ca și steak, fiind o parte foarte populară în Columbia. În rest se recomandă gătirea la foc mic cum ar fi tocănițe sau alte mâncăruri cu sos.
13. Rasol cu os
Ciorbe / Tocanita
Cuptor
Deși are multe tendoane deoarece provine de pe partea superioară a picioarelor carnea este destul de aromată. Îl veți găsi tranșat cu tot cu os, făcând din această piese un ingredient numai bun pentru supe și ciorbe. Multă lume când spune rasol se gândește la carne fiartă. Este excelent pentru o ciorbă de văcuță. Încercați și rețeta Osso Buco.
14. Picioare
15. Cap
17. Coadã
Ciorbe / Tocanita
Cuptor
Fiind zone aproape complet osoase tind să fie ignorate aproape în totalitate de majoritatea persoanelor, însă dacă știți să le gătiți cum trebuie acestea vă pot încânta papilele gustative. Capul poate fi folosit mai mult la supe de bază, acestea putând fi folosite pentru a înlocui apa în diferite mâncăruri oferind un gust mai bun. Picioarele ne pot ajuta să facem supe și ciorbe mai gustoase, dar știați că se pot găti și la cuptor? Dacă le tăiați cu fierăstrăul și le gătiți la cuptor se poate cosuma măduva osoasă, acestea ajută la scăderea colesterolului LDL, fiind în același timp foarte gustoasă. Este o delicatese în unele restaurante din Europa. Coada de vacă se taie perpendicular și este ideală pentru supă, având în compoziție oase, cartilagii, măduvă și carne.
16. Burger
Grătar
Cuptor
Burgerul se prepara din o treime carne vita si o treime grăsime, astfel este ideal pentru a fi folosit la grătar sau la tigaie.