Cum se folosește termometrul pentru un steak de vită perfect

Oricine poate găti o friptură de vită, dar nu toată lumea știe să obțină un steak perfect. Despre complexitatea acestui tip de carne „vorbesc” de la sine numeroasele feluri în care putem găti.

Dacă ai citit diverse rețete pentru friptură de vită, cu siguranță ai remarcat că bucătarii „cu ștaif” recomandă folosirea unui termometru de carne, pentru a controla temperatura fripturii. Nu este un moft. Dacă vrei să ai parte de un răsfăț culinar de cinci stele, este bine să ai la îndemână așa ceva. Nu este scump deloc. Un termometru decent are un preț cu doar două cifre.

Desigur, găsești și indicații despre cum poți pregăti carnea fără un asemenea gadget. Așa cum spuneam, o friptură (felie de carne Black Angus cu grosimea între 1,5 și 2 centimentri) este gătită medium dacă este ținută 5-6 minute pe fiecare parte, la foc mediu. Dar această noțiune de „foc mediu” poate fi interpretată diferit. Cel mai sigur este cu termometru.

Tipuri de termometre pentru friptură

Un termometru pentru cuptor îți permite să ai tot timpul sub control temperatura de coacere. Sunt două tipuri principale de termometre: 

 1. Care se introduc în carne de la început și pot fi ținute acolo pe tot timpul gătirii;
 2. Care nu pot fi ținute în cuptor, ceea ce înseamnă că trebuie să scoți friptura din când în când, pentru a verifica dacă a ajuns la temperatura ideală.

Prima categorie are și ea diverse modele: unele au un cablu conector care face legătura cu o tijă înfiptă în carne, altele sunt fabricate dintr-o sticlă care rezistă la temperaturi mari și pot fi ținute în cuptor, având în capăt doar o tijă care intră în carne. 

Există și termometre cu alarmă: setezi temperatura dorită și poți pleca din bucătărie. Atunci când este atinsă, gadgetul scoate un semnal sonor care se aude în toată casa.

Tipuri de steak în funcție de temperatura de gătire

La ce temperatură se gătește un steak de vită perfect?

 • Rare (în sânge) – 54 de grade Celsius. Carnea este roșie în mijloc. Se obține ținând friptura câte două minute pe fiecare parte, la foc iute;
 • Medium rare (în sânge mediu) – 57 de grade Celsius. Carnea are o nuanță deschisă de roz în mijloc. Se obține ținând friptura câte trei minute pe fiecare parte, la foc iute;
 • Medium63 de grade Celsius. Carnea are culoar roz în mijloc. Se obține ținând friptura câte cinci-șase minute pe fiecare parte, la foc mediu;
 • Medium well65-68 de grade Celsius. În mijloc, carnea este roz spre maroniu Se obține ținând friptura câte un minut pe fiecare parte, la foc iute, apoi opt minute la cuptor, pe o singură parte;
 • Well doneminim 68 de grade Celsius. Mijlocul cărnii este maroniu, iar textura este fermă la atingere. Se obține ținând friptura câte douăsprezece minute pe fiecare parte, la foc mic.
 • Carne tocată de vită71 de grade Celsius. Există două pericole atunci când gătești carne: să fie nefăcută sau să fie prea făcută. În cazul unui steak de vită, „prea făcut” se mai numește și talpă. De altfel, pe Internet circulă o caricatură, care prezintă un chelner aducând o talpă de pantof pe o farfurie.

Află aici mai multe sfaturi despre cum poți găti steakul.

Cum gătești friptura perfectă controlând temperatura

Am văzut la ce temperatură trebuie să ajungă o friptură de vită în funcție de preferințe (în sânge, medie sau bine făcută). Nu este totul să ai un termometru de carne, trebuie să știi și cum să îl folosești. Iată, pas cu pas, drumul spre steak-ul perfect, potrivit recomandărilor bucătarilor cu experiență:

 1. Scoate carnea din frigider cu măcar 30 de minute înainte de a fi gătită, pentru a ajunge la temperatura camerei. De la acest punct trebuie să pornească procesul preparării termice. Cea mai mare greșeală este să o bagi în cuptor/să o pui pe grătar direct de la frigider, pentru că la interior se face mai greu, iar la suprafață se întărește;
 2. Asezoneaz-o cu sare și cu piper;
 3. Setează temperatura cuptorului sau încinge grătarul. În cazul în care gătești la cuptor la 200 de grade Celsius, este recomandat să îl preîncălzești la 240 de grade;
 4. Elimină excesul de apă cu ajutorul unui șervețel de bucătărie, prin tamponare. În cazul în care prepari ceva din carne tocată, adaugă ce condimente dorești și amestecă foarte puțin. Se spune că așa rămâne fragedă;
 5. Unge carnea cu ulei pe ambele părți, folosind o pensulă de silicon;
 6. Înfige tija termometrului în cea mai groasă parte a bucății de carne, nu în grăsime, nu în os. Temperatura interioară a fripturii se ia din carnea macră. În cazul cărnii tocate, cum ar fi o chiftea de burger, tija se introduce în mijloc;
 7. Gătește carnea la temperatura indicată în rețeta culinară, până când temperatura internă afișată de termomentru ajunge la pragul dorit. În timpul gătirii, nu apăsa cu furculița sau cu spatula bucățile de carne, deoarece își vor pierde dintre sucurile care îi dau aroma și frăgezimea caracteristice. În aceeași ordine de idei, nu înțepa carnea, deci nu întoarce bucata de friptură cu ajutorul furculiței. Folosește spatule speciale.
 8. După ce ai scos carnea din cuptor/ai luat-o de pe grătar, las-o să se odihnească pe un tocător măcar 20 de minute. Este recomandat să o acoperi cu un prosop de bucătărie, ca să rămână suculentă, așa cum ți-o dorești.

Foc mic sau foc iute?

Principalele tipuri de carne de vită sunt potrivite pentru a fi gătite la foc mic, într-o perioadă îndelungată de timp. În felul acesta, sunt potențate savoarea și textura. Există, însă, și părți din vită care se pretează la o gătire mai rapidă. În prima categorie (gătire lentă) se încadrează antricotul, vrăbioara, rasolul, pieptul, fleica și coastele. În cea de-a doua (gătire mai rapidă), sunt pulpa, spata și mușchiul de vită.

Atunci când alegi carnea, trebuie să ții cont de caracteristicile fiecărei tăieturi. De exemplu, antricotul este mai suculent datorită cantității mai mari de grăsime marmorată, pe când mușchiulețul este mai puțin suculent. De asemenea, T-bone-ul oferă două texturi diferite în aceeași bucată. Află mai multe pe pagina Sortimente carne de vită.

Indiferent de tipul de carne preferat, pragurile de temperatură de gătire rămân aceleași. 

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *