Planuri de vacanță? Top 10 restaurante care oferă steak de vită

Planuri de vacanță? Top 10 restaurante care oferă steak de vită

Steak-ul de vită nu a fost niciodată o mâncare „de pluton”, iar restaurantele care își asumă responsabilitatea de a o introduce în meniu se asigură că preparatul final se ridică la nivelul celor mai înalte exigențe. În general, cine comandă friptură de vită este un cunoscător, dar și o persoană cu gusturi rafinate. 

A avea vită în meniu este un risc, pentru că, în cazul acestei delicatese, orice detaliu contează. Orice secundă în plus sau în minus în care friptura stă pe foc se simte, orice miligram de condiment poate face diferența între un răsfăț culinar desăvârșit și o experiență care îți lasă impresia că este loc de mai bine. Totuși, sunt multe restaurante care riscă și câștigă, prin farfuriile pe care le pun pe masă.

În cele ce urmează, îți prezentăm zece locuri faimoase pentru steak-ul de vită pe care îl servesc. Dacă în vacanță ai drum prin apropierea lor, nu uita să le incluzi pe lista obiectivelor turistice:

Wadakin, Osaka (Japonia)

Osaka este unul dintre orașele importante ale Japoniei, fiind foarte apropiat de Kobe, regiunea faimoasă pentru cea mai scumpă carne de vită. Acolo se servește vita Matsusaka, un preparat la fel de special. Până la sacrificare, animalele au parte de masaj, primesc bere în meniul zilnic și ascultă muzică de Mozart pentru a se relaxa. 

Din Osaka până la restaurantul Wadakin se fac 90 de minute cu mașina, dar merită să parcurgi acest drum pentru a mânca o friptură de vită la grătar dulce și fragedă, care se topește în gură. „Obiectivul nostre este să facem cunoscută vita Matsusaka în lume, ca simbol al culturii gastronomice japoneze”, scrie pe site-ul oficial al restaurantului deschis în urmă cu 140 de ani.

El Capricho, León (Spania)

În nord-vestul Spaniei, în orășelul Leon, José Gordón conduce un restaurant despre care se spune că reprezintă locul ideal unde să servești un antricot, o vrăbioară sau un T-bone de vită. Friptura este preparată pe grătar de cărbune de stejar, acest foc dând o savoare deosebită cărnii. 

Când era copil, José ducea carafele cu vin la mesele „bătrânului” restaurant „El Capricho”, o afacere de familie. Apoi, așa cum el însuși a mărturisit, a devenit obsedat de găsirea vitelor nobile, pentru o friptură perfectă. Prețul unui fel de mâncare variază între 10 și 29 de euro. O bună parte a drumului din Bilbao spre Leon este pe coasta oceanului Atlantic, oferind priveliști superbe.

CUT, Londra (Anglia)

Restaurantul The CUT are moto-ul „The best steak in town” („Cea mai bună friptură din oraș”), un moto aflat la granița dintre siguranța de sine și aroganță, dacă ținem cont de faptul că orașul în cauză este Londra. Comanda în bucătărie o are Jamie Shears, cel care a fost inițiat în tainele gastronomiei încă de la 16 ani, învățând apoi de la chefi celebri, precum Jason Atherton, Gordon Ramsay și Chris Galvin. 

În meniu se găsește cea mai rafinată vită Wagyu din metropola britanică. Un filet Migon din această vită costă 98 de lire sterline, dar prețurile majorității preparatelor de clasă mondială depășesc 110-120 de lire sterline.

La Brigada, Buenos Aires (Argentina)

Argentina este una dintre țările în care se consumă cea mai multă carne de vită. În mod logic, locuitorii și turiștii au posibilitatea să aleagă dintr-o varietate de restaurante care se mândesc cu fripturi absolut delicioase. 

Parilla la Brigada, din capitala Buenos Aires, se remarcă prin preparatele din vițel care pot fi tăiate cu lingura, gătite cu pasiune și acompaniate de cele mai potrivite vinuri. Restaurantul a fost deschis în 1992 de Hugo Echevarrieta, iar de atunci s-a tot extins.

Antica Osteria Nandone, Toscana (Italia)

Din topul nostru nu putea lipsi un restaurant din Italia, gastronomia din această țară fiind a doua ca popularitate în lume, după cea chinezească. Specialitatea casei în Antica Osteria Nandone (stabiliment situat la 40 de kilometri de Florența) este „bistecca alla fiorentina”, o friptură cu os, care cântărește aproximativ un kilogram, condimentată doar cu sare și câteva picături de ulei de măsline. Friptura este gătită chiar de patronul Paolo Mugnai. 

„Este un loc fantastic! Este cea mai bună friptură pe care am mâncat-o în Italia. Mă voi întoarce în fiecare an acolo”, a scris un vizitator.

Okeechobee Steakhouse, Florida (SUA)

Okeechobee este un restaurant deschis în 1947 (ca drive-in), în Palm Beach, celebru în zilele noastre pentru friptura de vrăbioară Kansas City (76 de dolari porția mare), dar și pentru tăietura împănată Delmonico (60 de dolari, porția mare). 

Afacerea este deja la a treia generație, iar faima s-a răspândit dincolo de granițele Floridei. Fiind un restaurant pe malul oceanului, fructele de mare ocupă și ele un loc important în meniu.

The Grillhouse, Johannesburg (Africa de Sud)

Îți propunem și o călătorie până în Africa de Sud, mai precis până în Johannesburg. Despre „The Grillhouse” se spune că este cel mai bun loc unde se poate mânca friptură de vită de pe întreg continentul, un mare succes avându-l preparatul din coaste, care stă pe foc între 9 și 12 ore. Vinurile roșii servite la masă sunt la fel de spectaculoase. 

Vorbim despre o rețea de trei restaurante: Rosebank, Melrose Arch și Santon. Potrivit site-ului oficial,  „The Grillhouse” este pe locul 11 în lume între restaurantele care servesc carne de vită.

La Maison de l’Aubrac, Paris (Franța)

Unul dintre restaurantele celebre din capitala Franței este „La Maison de l’Aubrac”, casa vitei Aubrac. Această vită crește în Aveyron și are o carne foarte suculentă, reprezentând baza pentru preparate festive. Pe lângă T-bone, antricot și filet, clienții comandă și „Mac Aubrac”, un burger cu carne de vită. 

Restaurantul localizat chiar pe faimosul bulevard Champs-Elysées, nu departe de Arcul de Triumf, are porțile deschise 24 de ore din 24, 7 zile din 7, lucru mai puțin obișnuit într-o capitală europeană.

Peter Luger, New York (Statele Unite ale Americii)

Brooklyn este o suburbie la fel de celebră ca și New York-ul. Dacă ajungi în America, nu poți să nu treci pe acolo. În caz că ți se face foame, caută restaurantul Peter Luger, deschis încă din 1887! Deși review-urile nu sunt toate dintre cele mai favorabile (unii spun că ospătarii sunt „vioi” precum crocodilii, iar alții consideră că prețul unei mese echivalează cu PIB-ul unei țări mici), cei care au trecut pe acolo garantează că au mâcat cea mai bună friptură de vită din viața lor. 

Unul dintre cele mai vechi restaurante din „State” are și un magazin de suveniruri, din care poți cumpăra tricouri și șepci pe care sunt imprimate desene reprezentând bovine.

Gibsons, Chicago (Statele Unite ale Americii)

Este un restaurant specializat pe preparate din Black Angus hrănit 120 de zile numai cu porumb, apoi lăsat să crească alte 40 de zile. 

Deschis în 1989, „Gibsons” este primul steakhouse american care a primit certificat USD, prin care este garantată calitatea cărnii servite.  Unul dintre cele mai populare preparate din meniu este burgerul din Prime Angus, brânză Cheddar, salată, ceapă și roșii.  O porție de T-Bone costă 64 de dolari, dar se spune că merită fiecare penny.

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns