Vita bourguignon, specialitatea din meniul Stației Spațiale Internaționale

Vita bourguignon, specialitatea din meniul Stației Spațiale Internaționale

Carnea de vită a fost prima mâncare consumată în spațiul cosmic. În 1961, aflat la bordul navetei Vostok 1, Yuri Gagarin a mâncat pastă de vită și de ficat dintr-un tub de aluminiu. La desert, astronautul rus a avut pastă de ciocolată.

Au trecut 61 de ani de atunci, iar călătoriile în afara atmosferei terestre au devenit ceva obișnuit. S-a mers deja în cosmos și în scop turistic, prima dată pe 11 iulie 2021, la exact 60 de ani de la expediției lui Gagarin: Naveta VSS Unity a ajuns la peste 80 de kilometri altitudine, pasagerii au petrecut câteva minute în imponderabilitate, au privit planeta albastră, apoi au revenit la sol cu bine. 

Un alt semn al progresului este existența Stației Spațiale Internaționale, acolo unde astronauți de diferite naționalități îndeplinesc misiuni de cercetare. Ei încearcă, pe cât posibil, să ducă o viață normală, în care mâncarea joacă un rol esențial pentru fizic, psihic și sănătatea emoțională.

Meniul cuprinde 200 de feluri de mâncare

Totul a evoluat, astfel că imaginea cu Yuri Gagarin sorbind pastă de vită din tub a rămas una… de epocă. În prezent, astronauții stau la o masă fixată de pereții navei, prinși cu centuri de scaunele înșurubate în podea și mănâncă din farfurii care se prind cu magnet de masă. Din meniul zilnic nu lipsește iaurtul bogat în calciu, întrucât condițiile de imponderabilitate slăbesc osatura corpului.

Există, însă, și ocazii speciale, în care se organizează „mese festive”, printre cele mai apreciate specialități servite fiind vita bourguignon. De altfel, una dintre întrebările puse de Thomas Pesquet, primul pilot francez care a deținut comanda ISS (International Space Station), a fost dacă va avea posibilitatea să mănânce „ca acasă”. Răspunsul a fost: „Cu siguranță”.

Pe stația orbitală sunt servite 200 de feluri de mâncare, pentru a se evita monotonia. Fiecare meniu zilnic este stabilit cu mult timp înainte, deoarece aprovizionarea se face doar o dată la 90 de zile. Pentru elaborarea rețetelor culinare conclucrează Thierry Marx, chef cu stele Michelin, și Raphael Haumont, profesor de chimie la Universitatea Paris-Saclay. Cei doi conduc și Centrul Francez pentru Inovație Culinară, iar pentru a trimite Vita bourguignon în spațiu este nevoie de multă inovație.

Sos verificat cu aparat de rezonanță magnetică

O primă provocare este prepararea sosului. Cum pe stația orbitală nu se pot consuma nici măcar „urme” de alcool, alcoolul din sosul mâncării este extras printr-un procedeu special, astfel încât să rămână doar aroma. Apoi, înainte ca vita să fie fiartă 7 ore, se folosește un instrument cu rezonanță magnetică nucleară pentru a se verifica dacă extracția s-a făcut în totalitate. Gustul trebuie să reziste și la procesul de sterilizare, care presupune încălzirea instantă la 140 de grade Celsius înainte de introducerea în conservă. Astfel, condimentele tradiționale sunt înlocuite cu altele, precum algele de mare.

„Este important ca experiența mesei să fie similară cu cea de pe Pământ, pentru a reduce stresul”, a declarat  Thierry Marx. Desigur, experiența nu poate fi chiar similară, din moment ce mâncărurile, în cea mai mare parte, sunt deshidratate și conservate în pungi care pot rezista chiar și doi ani la temperatura camerei. În acest fel, este împiedicată răspândirea bacteriilor. Astronauții injectează apă în pungi pentru a-și lua masa. 

Curiozități culinare din spațiul cosmic

O masă luată într-un loc unde nu există forță gravitațională reprezintă o adevărată provocare. Iată câteva curiozități din sala de mese a Stației Spațiale Internaționale:

 • Bătura urcă la cap, chiar dacă nu este alcoolică.
  Fluidele se comportă diferit în spațiul cosmic. Astfel, odată înghițit, lichidul nu se duce spre picioare, ci o ia în sus, creând senzația de sinusuri blocate. Din cauza acestui fenomen, uneori astronauții își pierd gustul și mănâncă ceva picant pentru a-l recăpăta.
 • Primii „biscuiți spațiali” au fost copți în 2019.
  Astronauții au avut parte de o premieră în urmă cu trei ani, când bucătarul de pe Stația Spațială Internațională a primit aluat gata frământat de la „DoubleTree by Hilton” și a format biscuți pe care i-a copt timp de două ore în cuptor.
 • Totul se scanează.
  Atunci când un astronaut alege ce să mănânce, el scanează codul de bare de pe pungă sau de pe cutie. Astfel, membrii stației spațiale au în permanență evidența a ce mănâncă. Ei nu trebuie să depășească cu mult cele 2700 de calorii recomandate zilnic, dar nici nu trebuie să mănânce mai puțin.
 • Astronauții se antrenează și pentru mese.
  În centrul de pregătire de la Houston, astronauții americani testează 25 de rețete culinare pe care le vor mânânca și în spațiu, pentru a vedea dacă sunt alergici la acest tip de mâncare.

Orice aliment care ajunge în spațiu trebuie să respecte câteva criterii foarte importante: 

 • siguranță: niciun aliment nu trebuie să ia contact cu mediul din jurul navei sau din navă, în care plutesc microbi ce pot fi mortali;
 • precizie: cantitatea necesară de mâncare trebuie calculată cu exactitate pe termen lung, pentru că nu poate fi comandată mâncare în plus. În același timp, nu pot fi aduse „rezerve” de alimente, pentru că ele ar reprezenta un surplus de greutate;
 • satisfacție și varietate: trebuie ca astronauților să le facă plăcere ce mănâncă. De asemenea, alimentele trebuie să fie cât mai variate, pentru a se evita fenomenul numit „menu fatigue” (să nu te plictisești de aceleași feluri de mâncare);
 • nutriție: mâncarea trebuie să fie și delicioasă, dar să asigure și toate elementele nutritive de care au nevoie astronauții. Orice deficiență poate duce la îmbolnăvire;
 • rapiditate: fiecare minut petrecut în spațiu este prețios. Astronauții au misiuni importante de cercetare, nu au voie să piardă mult timp cu pregătirea mesei.

În final, să mai spunem că tradiția meselor speciale la care mănâncă vită bourguignon a început în anul 2000 și continuă cu ocazia zilelor de naștere și a sărbătorilor religioase. De asemenea, se sărbătorește de fiecare dată când membrii echipajelor ies în misiuni în afara stației spațiale sau când se se fac schimbări în staff.

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns