16 condimente care îți fac mai delicioasă carnea de vită 

16 condimente care îți fac carnea de vită mai delicioasă

Se spune că mirodeniile complimentează carnea, desăvârșindu-i savoarea. În trecut, ele erau aproape la fel de prețioase ca aurul. Ți-am pregătit o listă cu 16 condimente ideale pentru carnea de vită.

Scorțișoara, cardamomul, ghimbirul sau curcuma au fost folosite din Antichitate, fiind comercializate în special în lumea orientală. Se considera că hrana aromată era mai sănătoasă. Veneţia s-a îmbogăţit de pe urma comerţului cu mirodenii, iar Cristofor Columb a descoperit calea maritimă spre India după ce a plecat în căutarea piperului. 

În prezent, a avea condimente în bucătărie pare ceva banal. Pentru a realiza adevărate „miracole culinare” cu ajutorul lor, trebuie să le cunoști proprietățile și, mai ales, trebuie să știi cu ce cărnuri și legume se combină cel mai bine fiecare.

În acest articol îți vom spune ce mirodenii trebuie să ai la îndemână pentru a prepara cea mai bună friptură de vită. Mai întâi, însă, iată câteva curiozități legate de condimente: 

  • Ardeii iuți roșii sunt bogați în vitamina C, iar pudra obținută are aceeași proprietate, fiind chiar mai bogată în această vitamină decât zeama de lămâie. De asemenea, paprika este bogată în antioxidanți. Ardeii roșii sunt ardei verzi foarte copți. Pe de altă parte, ardeii galbeni sunt obținuți din alte semințe.
  • Chimenul și curry-ul sunt cele mai potrivite condimente pentru viermii de făină, care au fost declarați recent drept aliment de Comisia Europeană (viermi care conțin 82% proteine).
  • Pentru a obține 450 de grame de șofran, sunt culese manual aproximativ 75.000 de flori. De aceea, șofranul este cel mai scump condiment din lume. Atenție, însă: 10 grame de șofran pot fi fatale consumatorului.
  • În timpul ciumei bubonice, doctorii aveau în măști frunze de mentă și petale de trandafiri. Se credea că acestea purifică aerul.
  • În mitologia Taoistă, ustoruiul negru (un produs coreean fermentat) era asociat cu imortalitatea. Era folosit pentru „a da gust” preparatelor din ouă, sosurilor și fripturilor. Usturoiul negru are gustul asemănător cu al smochinelor.

Cele mai bune mirodenii pentru beef

Mirodeniile se împart în trei categorii principale: 

  • Ierburi proaspete (care se pot pune pe mâncăruri înainte de a le servi): chives (frunze de arbagic), busuioc, mentă, rozmarin, coriandru, pătrunjel ș.a.;
  • Ierburi uscate (cu care se asezonează mâncarea în timpul gătirii): rozmarin, oregano, tarhon, cimbru, mentă, bucuioc ș.a.;
  • Condimente (sunt folosite individual sau în mixuri aplicate pe carne înainte de prepararea termică/folosite pentru marinade): chimen, scorțișoară, fulgi de ardei iute, piper Cayenne, curry, muștar granulat, usturoi granulat ș.a.

Dar să vedem care sunt cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Iată un Top 16:

  1. Busuiocul (o linguriță de 0,7 grame = 0 calorii). Dă un „aer mediteranean” fripturii. Poate fi folosit singur sau în combinație cu oregano, rozmarin și cimbru. Busuiocul este considerat iarbă sacră în India, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor. Potrivit studiilor, această iarbă inhibă dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, reduce nivelul zahărului din sânge după masă și tratează stările de anxietate.
  2. Foi de dafin (1gram = 3 calorii). Foile de dafin sunt potrivite pentru a aromatiza bucăți mai mari de carne. Trebuie lăsate în tavă în timpul preparării termice, apoi îndepărtate, pentru că nu sunt tocmai bune la gust.
  3. Piper negru (o linguriță de 2,4 grame = 5 calorii). Piperul nu mai are nevoie de nicio prezentare. Fie că îl pui boabe în tavă sau îl presari măcinat peste friptură, dă o aromă deosebită și face carnea… spicy.
  4. Piper Cayenne (1gram = 3 calorii). Dacă vrei și mai multă iuțeală (la propriu), piperul cayenne își face treaba mai bine decât cel negru. Cele două tipuri pot fi combinate.
  5. Pudră de chilli (o linguriță de 2,7 grame = 5 calorii). Pudra de chilli reprezintă o alternativă la piper. Se poate folosi atât în timpul preparării termice, cât și după ce friptura a fost luată de pe foc.
  6. Coriandru (4 grame = 1 calorie). Este folosit în special în rețetele cu influențe mexicane, pentru a condimenta fâșiile de vită din fajitas sau din tacos.
  7. Chimen (o lingură de 6 grame = 23 de calorii). Dacă dorești ca friptura să aibă un iz indian, folosește chimen în combinație cu pudră de curry. Cele două mirodenii au efect energizant, deci nu exagera cu ele.
  8. Usturoi (un cățel de 3 grame = 4 calorii; o linguriță de 3,1 grame de usturoi granulat = 10 calorii). Usturoiul merge cu orice mâncare, nu-i așa? Există și înghețată de usturoi! Dar noi vorbim acum despre friptura de vită. Adaugă-l pisat în marinade sau presară-l pe carne, dacă este granulat. Este fantastic! Usturoiul fortifică sistemul imunitar și ajută la sănătatea inimii (reduce tensiunea arterială). Suplimentele pe bază de usturoi combat răceala.
  9. Muștar (1 gram de semințe = 0,6 calorii). Muștarul poate fi folosit și el în marinade. Cel granulat intră în felurite mixuri de condimente, care fac friptura delicioasă.
  10. Ceapă (85 de grame = 34 de calorii). Ca și usturoiul, ceapa poate fi folosită la orice mâncare. Ea însăși poate constitui o garnitură pentru friptură, făcută pe grătar sau la cuptor, caramelizată sau nu.
  11. Oregano (o linguriță de 1 gram = 3 calorii). Dacă vrei să gătești în stil italian, folosește oregano. Este perfect pentru friptura de vită, mai ales când e proaspăt. Mamma mia!
  12. Pătrunjel (o lingură de 3,8 grame = 1 calorie). Dă o notă de prospețime fripturii de vită. Poate reprezenta și garnitură la o friptură, dar în România este folosit mai ales ca și condiment, fiind foarte popular.
  13. Rozmarin (o lingură de 1,7 grame = 1 calorie). Este o plantă aromatică „clasică” pentru stock-ul în care fierbe carnea. Adaugă 2-3 frunze de rozmarin în tava cu friptură gătită la foc mic, timp îndelungat. Nu vei fi dezamăgit. Rozmarinul previne alergiile și ameliorează congestiile nazale, prin acidul pe care îl conține. Are efect antiinflamator.
  14. Salvie (o lingură de 2 grame – 6 calorii). De obicei, salvia se folosește pentru pui sau curcan, dar este la fel de bună și pentru friptura de vită (în special salvia uscată). Salvia îmbunătățește funcționarea creierului și ajută memoria.
  15. Tarhon (o lingură de 1,8 grame – 3 calorii). Tarhonul nu este pe placul tuturor, dar, dacă ești fan, poți apela la acest condiment  pentru a armotatiza o friptură suculentă de vită.
  16. Cimbru  (o linguriță de 1 gram – 1 calorie). Cimbrul este unul dintre cele mai populare condimente în țara noastră. Se poate combina cu orice, dar, pentru următoarea friptură, fă un mix în care mai poți adăuga  usturoi, pătrunjel și salvie. Va fi… waw!

Gata cu pregătirea teoretică! Pune-ți boneta de bucătar, toarnă în pahar un vin bun și găsește cel mai aromat amestec de mirodenii pentru friptura ta de vită.

0 RĂSPUNSURI

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *